Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

MESEC POŽARNE VARNOSTI

Slovenski gasilci smo oktober izbrali za mesec požarne varnosti, saj želimo v tem mesecu bolj aktivno opozarjati na nevarnosti, ki jih lahko povzroči malomarno, nevestno in neodgovorno ravnanje z ognjem ali napravami. Osveščanje ljudi pred požarno nevarnostjo je del naše preventivne dejavnosti. Mesec požarne varnosti namenjamo ozaveščanju prebivalstva, kako s preventivnim dejanji lahko preprečimo nastanek požarov v bivalnih in delovnih prostorih. Prav bi bilo, da bi se na delovnih mestih, v stanovanjskih objektih in tam, kjer se zadržujejo večje skupine ljudi, vsaj enkrat letno seznanili z ukrepi za preprečitev nastanka požarov, s postopki ob požaru, evakuacijskih poteh. Statistika kaže, da je neustrezna preventiva ključen problem v sistemu zaščite in reševanja, s katerim se soočamo po vsem svetu.


Za bolj učinkovito požarno varnost smo odgovorni sami, zato je potrebno  spoštovati predpise o požarnih redih in navodila za varno delo ob delu odprtim ognjem. Za preventivno dejavnost moramo poskrbeti tudi doma. Vse elektro in plinske napeljave, naprave ter stroji po objektih naj bodo v sladu z ustreznimi standardi, certifikati in predpisi. Izogibajmo se uporabi odprtega ognja, zlasti tam, kjer se nahajajo lahko vnetljive snovi. Poskrbimo za redno vzdrževanje kurilnih in prezračevalnih naprav, ne smemo pozabiti na redno čiščenje dimnikov in prezračevalnih naprav.


Gasilci na pomanjkljivosti lahko samo opozarjamo. Ko zagori in pokličemo na pomoč, je škoda že povzročena in pravočasen prihod gasilcev jo samo omili.

Letošnji mesec požarne varnosti je namenjen ozaveščanju na temo evakuacije. Priporočamo preverjanje evakuacijskih poti in njihovo prehodnost ter primernost postavitve zbirnih mest. Priporočljivo je tudi preveriti, ali evakuacijske poti in zbirna mesta ne ovirajo dela intervencijskih ekip. Vse javne ustanove v katerih se zadržuje večje število ljudi, so dolžne enkrat letno preveriti evakuacijske načrte in z zaposlenimi preizkusiti sam potek evakuacije. Ob nastali nesreči se evakuacija prične v večini primerov pred prihodom gasilcev in drugih reševalcev, zato je nujno, da se za možne evakuacije dobro usposobimo in pripravimo. Pri vajah je smiselno o njih obvestiti najbližje gasilsko društvo, ki se bo s tem seznanilo z vašim evakuacijskim načrtom in vas tudi opozorilo na morebitne pomanjkljivosti, ki so povezane z varnostjo reševalcev in evakuiranih oseb. Evakuacije se ob nesrečah dogajajo tudi doma, zato o tem spregovorite v krogu družine. Poiščete najprimernejše poti na varno mesto in pri tem ne pozabite, da vsi člani družine vedo, kje se nahaja ključ od glavnih vrat, saj je čim hitrejši umik iz gorečega objekta najbolj varen. Po varnem umiku iz hiše  ne smemo pozabiti poklicati številko 112.


Več o napotkih za evakuacijo, pa si lahko preberete v brošuri Evakuacija iz stanovanj, ki jih imajo gasilska društva ali pa na spletni strani URSZR. Dobrodošli ste tudi na vseh aktivnostih, ki jih Gasilska društva organizirajo po vaših krajih. V primeru požara ne pozabite na slogan '' Če zagori, naj se ti ven mudi!'' in poklicati na brezplačno številko 112. Pri klicu povejte kdo kliče, kaj, kje in kdaj se je zgodilo ter ostale nujne podatke, ki so potrebni za uspešno reševanje. Ob nepopolnih podatkih vas bo za dopolnitev prosil dežurni operater, zato telefonski klic prekinete le v soglasju z njim. Čim več uporabnih podatkov boste posredovali operaterju, tem hitrejše in uspešnejše bo reševanje.

 

GASILSKA ZVEZA BLED BOHINJ

 

Oglejte si tudi