Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava 2023

V vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, kjer domuje 1. brigada 132. gorskega polka Slovenske vojske, so danes javnosti prikazali del mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava.

Polk deluje v sestavi 1. brigade in je namenjen za izvajanje bojnih delovanj v sredogorju in visokogorju ter na težje prehodnih terenih v vseh vremenskih razmerah. Sestavljajo ga poveljstvo, poveljniško-logistična četa in štiri gorske čete, minometna četa in logistična četa. S svojimi zmogljivostmi je polk sposoben združenega delovanja rodov v okviru Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje. Gorski polk poleg stalne sestave od leta 2002 dalje usposablja tudi pogodbene rezerviste.

V teh dneh se tam urijo pripadniki oboroženih enot različnih držav, med njimi so ZDA, Nemčija, Italija, Albanija in Hrvaška.

Goste je sprejel poveljnik 132. gorskega polka podpolkovnik Tomaž Žbogar, ki je predstavil potek vaje. Gostje so si ogledali prikaz pehotnega spopada na odprtem, vrvno reševanje ponesrečenca čez Savo Bohinjko, reševanje s helikopterjem ter učenje gorniških veščin in plezanja na Iglici.

Za občino Bled je izjemno pomembno, da neguje dobre, spoštljive in prijateljske odnose s Slovensko vojsko in vojašnico na Bohinjski Beli, saj prisotnost vojske zagotavlja varnostno in logistično pomoč, kadar jo kraj potrebuje, Slovenska vojska pa svoje naloge opravlja lažje, če dobro sodeluje z lokalno skupnostjo, v kateri je locirana.

Oglejte si tudi