Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Slovenski kulturni praznik v Ribnem

 Ribno - V sodelovanju s kulturnim društvom Ribno smo učiteljice in učenci  naše šole v petek,  5. februarja, v dvorani  zadružnega doma v Ribnem pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Posvetili smo jo pesniku Francetu Prešernu in sedemdesetletnici  otroške revije Ciciban.

Gledalce je  v imenu  krajevne skupnosti, kulturnega društva, šole in vseh nastopajočih pozdravila Mihela Pesrl. Čestitala jim je ob prazniku in vsem skupaj zaželela  še veliko prijetnih druženj ob kulturnih prireditvah.

Recitatorji z mentorico Alenko Čeh so nas z recitacijami in skeči povzetimi iz zbirke revij Cicibana popeljali v različna obdobja preteklosti. Orisali so lik pesnika Prešerna. Skozi  proslavo nas je spremljala njegova želja po svobodi in prijateljstvu med ljudmi. Otroška folklorna skupina Ragl'ce nam je,  pod vodstvom  Anje Kristan s spletom- Pejmo se špilat, prikazala kako so se včasih otroci zbirali sredi vasi, se igrali, zabavali pa tudi kaj ušpičili. Prvošolčki z učiteljicama Blanko Valant in Nušo Poljanec  so nas s petjem in plesom prepričali, da radi hodijo v šolo in še več, da bodo vsako leto hodili rajši. Pevski zbor naše podružnice z zborovodkinjo Ireno Kosmač in mladi glasbenici Karin in Meda so nas spomnili, da je  glasba pomemben drobec kulture, ki nas spremlja skozi življenje.

Odrsko sceno  z junaki iz slovenske literature ja oblikovala Blanka Valant, tretješolci  so  prispevali portrete Franceta Prešerna, ki so jih narisali po obisku  njegove  rojstne hiše  v Vrbi.

Obiskovalci so si po proslavi ogledali razstavo ob  sedemdesetletnici Cicibana. Z zanimanjem so prelistavali revije z zavidljivimi letnicami od leta 1946 do današnjih dni, ki so se po zaslugi pokojne učiteljice Julijane Arh ohranile v našem šolskem arhivu. Revija Ciciban je začela izhajati takoj po drugi svetovni vojni. Ime je dobila po  otroškem liku iz pesmi slovenskega pesnika Otona Župančiča. Danes je Ciciban zasnovan kot leposlovna in poučna revija za otroke od  šestega leta dalje, zlasti za učence prvega triletja. Osnovni namen revije je ponuditi dovolj kakovostnega  gradiva za estetsko vzgojo na področju besedne, likovne, glasbene umetnosti, narave, znanosti, čustev in medosebnih odnosov.

Mentorji, učenci, učiteljice in vsi sodelujoči na proslavi  se iskreno zahvaljujemo staršem, krajanom, naši ravnateljici Nataši Ahačič in županu Janezu Fajfarju za obisk, pohvale, čestitke in vzpodbude.

 

                                                                             Meri Poklukar, Podružnica Ribno

Oglejte si tudi