Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Prva dela na Mrakovi domačiji na Rečici

Mrakova domačija na območju Rečice pri Bledu je ena izmed redkih ohranjenih domačij iz 18. stoletja, kjer sta se ohranila tako tradicionalen način gradnje kmečkih hiš kot celotna zasnova notranjih prostorov. Zaradi prepoznavnih elementov in ohranjenosti celotne strukture domačije je bila Mrakovo domačijo razglašena za kulturni spomenika lokalnega pomena. Konec meseca junija 2016 so se začela prva dela, ki bodo vodila v prenovo in oživitev omenjene domačije. Projekt poteka kot sodelovanje med Občino Bled, Gorenjskim muzejem Kranj, Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Kranj, Muzejskim društvom Bled in Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo, Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Prvi sklop našega dela je potekal od 22. do 29. junija 2016. Zajemal je temeljito čiščenje notranjih prostorov hiše; čiščenje, prepoznavanje in pregledovanje predmetov; popis inventarja, ter zbiranje informacij o domačiji in njenih lastnikih. Pri tem so sodelovali predsednik Muzejskega društva Bled, Srečo Vernig, člani Muzejskega društva Bled, Irena Mazi, Matjaž Mazi in Iva Mohar, domačinka Marjana Dacar ter študentke oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Sindi Časar, Sara Bertalanič in Tara Milčinski. Spomine na nekdanje lastnike, Franca, Minco in Katrco Slivnik, so nam zaupali sosedi, Pavla Zupan, Olga Kneževič ter Franc in Vida Papler iz Rečice. Potek dela sta koordinirali mag. Tatjana Dolžan Eržen iz Gorenjskega muzeja Kranj in asist. Ana Vrtovec Beno iz Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL. Vsem, ki so nam kakorkoli pomagali, se iskreno zahvaljujemo za njihov čas, voljo in pomoč!

 

Vse, ki bi radi delili svoje spomine na družino Slivnik in Mrakovo hišo ali nam ponudili pomoč pri zbiranju gradiva (fotografij, predmetov, drugih informacij) vabimo, da to javijo ali predsedniku Muzejskega društva Bled Sreču Vernigu sreco.vernig@kovinska-bled.si ali 041 767 293, ali kustosinji mag. Tatjani Dolžan Eržen (tatjana.erzen@gorenjski-muzej.si ali 04/ 201 39 61 ) ali Ani Vrtovec Beno (ana.beno@ff.uni-lj.si ali 031/ 862 102). Za vso pomoč in informacije se vam že v naprej zahvaljujemo!

 

Ana Vrtovec Beno

 

 

 

 

Oglejte si tudi