Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
8°C

Ljubezen do srednjega veka

Aljoša Vrabec prihaja iz Begunj na Gorenjskem in trenutno obiskuje 2. letnik medijskega tehnika na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica. Ker do srednjega veka čuti ljubezen, se je včlanil v Kulturno-umetniško društvo viteza Gašperja Lambergarja, ki deluje na Blejskem gradu.

"Prišel sem na prvo vajo in od takrat tudi na čisto vsako naslednjo. Spoznal sem, da se zelo hitro učim in da so mi srednjeveški plesi ter mečevanje pisani na kožo. Na vajah ponavljamo stare srednjeveške plese in se učimo novih. Naš mentor je izredno znan slovenski baletnik Janez Mejač. V čast mi je, da že nekaj let sodelujem z njim. Na vajah vsako leto sestavljamo novo zgodbo, vselej za drugo obdobje, srednji vek, renesanso in barok.


Po prvem nastopu v sezoni 2016 sem ugotovil, da so me vsi člani društva zelo prijazno sprejeli v svoj krog. K društvu sem pristopil zaradi veselja in ljubezni do srednjega veka, ki me še vedno tako močno drži v društvu. V sezonah 2017, 2018 in 2019 sem bil eden od najaktivnejših članov, saj sem bil na skoraj vseh nastopih. Večina naših nastopov izvedemo na Blejskem gradu, kjer imamo vsak torek in četrtek ob štirih popoldan nastop. Vsako leto smo del programa tudi na prireditvi Srečanje mest na Venerini poti v Radovljici. Prepotovali smo že večino Evrope in imeli nastope na mnogih srednjeveških prireditvah, npr. Koprivniški festival, Srednjeveški dnevi na Madžarskem, v Avstriji, Nemčiji, na Češkem v Švici in v Italiji. Po vsakem gostovanju se vrnem domov z ogromno novega znanja in izkušenj, ki mi pomagajo pri ohranjanju zgodovine in pri nastopih. Na Češkem sem se naučil šolskega mečevanja, na Madžarskem in na Hrvaškem pa sem pridobil veliko izkušenj na področju lokostrelstva in metanja orožja v tarčo. 


Društvo mi je kot druga družina in res z veseljem nastopam z njim. Vse izkušnje, nabrane z leti, mi neizmerno veliko pomenijo, prijateljstva s tujimi društvi pa še precej več, saj sem spoznal toliko različnih ljudi in spoznal njihovo zgodovino, da sem za vsa prijateljstva res hvaležen.


Srčno upam, da se ne ponovi še kakšna taka sezona, kot je bilo leto 2020, ko smo imeli v celem letu le en nastop. Razmere naj se čimprej izboljšajo, da se moje srednjeveško življenje vrne nazaj na stare tire."


Aljoša Vrabec, 2. letnik medijskega tehnika na EGSŠ Radovljica


Uredila Ana Hlebanja, prof. slov.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi