Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
10°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

V spomin na Vido Jeraj

Pesnica in učiteljica, sopotnica moderne in mati štirih otrok. V času šolanja na daljavo v tem šolskem letu sem večkrat razmišljala o učiteljskem poklicu in poslanstvu. Kako bi se na takšno obliko poučevanja odzvala Franica Vovk (roj. 31. 3. 1875), ki je leta 1895 prišla kot učiteljica v Zasip in se zaljubila v kmečko življenje?


Ker je bila nežna po duši, vihrava, drzna, hkrati pa tudi samokritična, razdvojena in žalostna, bi se po več kot 140 letih od rojstva najbrž znašla v iztirjenem svetu, ki bi ga skušala uravnati tako kot že mnogi pred njo. Pomembno je, da je imela rada otroke in je uživala v poučevanju. Z veseljem jih je peljala iz šolske učilnice do Svete Katarine na Homu. Ko pa se je leta 1901 poročila, je poklic učiteljice žal morala opustiti. Družila se je z znanimi slovenskimi pesniki in več let preživela na Dunaju, kjer jo je obiskoval tudi Ivan Cankar. Srečo je našla v pesnjenju za otroke in odrasle.


1. maja naslednjo leto bo minilo 90 let, odkar je sodila sama sebi, saj sta jo nesreča in žalost spremljali vse življenje.



Ana Hlebanja


Oglejte si tudi