Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
9°C
SRE.
19°C
10°C
Oceni objavo

DEJAVNOSTI FOLKLORNEGA DRUŠTVA BLED V SEPTEMBRU IN OKTOBRU

 

September je mesec, ko vročina popušča in se v vsakdan vrača duh umirjenosti po poletnem dopustniškem vrvežu, prežet s svežo delovno energijo. Polni delovnega elana smo bili tudi člani FD. Čas med nastopi in rednimi vajami smo izkoristili za sestanke, kreativne delavnice in seminarje, ki bogatijo naše znanje in nam omogočajo, da se čim bolj kvalitetno  predstavljamo tako doma kot v tujini.

Na Šuštarski nedelji v Tržiču smo  s »šuštarskim« in drugimi Gorenjskimi ljudskimi plesi navdušili številne obiskovalce. Po nastopu smo si ogledali vabljive, z bogato ponudbo obložene stojnice. Vonj po domači hrani  nas je pripeljal do »tržiške bržole« in nismo se ji mogli upreti. Okusna je!

 

Z nastopom smo razveseli tudi obiskovalce na praznovanju kulturnega dneva v Zg. Gorjah. Poleg naše folklorne skupine in Duo nota je nastopila še ženska pevska skupina Klasek iz Izlak. Voditelj je s hudomušnimi igralskimi vložki poskrbel za obilico smeha. Dekleta in žene  pa, s prijazno besedo in  s pogostitvijo doma pripravljenih kmečkih dobrot,  za  veselo in  sproščeno vzdušje.

 

September se je poslovil in skozi jutranjo meglico nas že pozdravlja z jesenskimi pridelki bogato založen oktober. Bogato založene so bile tudi stojnice na že tradicionalnem kmetijskem sejmu v  občini Bili – Resiutti, v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, kjer je vsako leto s svojo robo navzočih  več kot 150 kmetov in obrtnikov iz ožje in širše okolice pa tudi iz Slovenije.

Tja smo odšli na povabilo direktorja narodnega parka Julijsko predgorje Stefana Santina. Ob prihodu je močno deževalo. Nastopili naj bi na prostem in že smo mislili, da ne bo nič z nastopom, ko se je toliko razvedrilo, da smo lahko zaplesali in plesni program, tudi s pomočjo dežnikov, pripeljali do konca. Bili smo zadovoljni. Zadovoljni pa so bili tudi obiskovalci.

Ko smo odhajali, nas je v lepi slovenščini nagovoril starejši gospod iz Rezije. Dejal je,  da smo ga s slovensko govorico, s slovenskimi vižami in plesi neizmerno osrečili in se je poslovil z željo, da še kdaj pridemo.

Oglejte si tudi