Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

DEJAVNOSTI FOLKLORNEGA DRUŠTVA BLED

Folklorno društvo  Bled je bilo julija zelo dejavno. Kljub počitnicam in dopustom smo redno hodili na vaje, sodelovali kot prostovoljci na 3. srečanju harmonikark in harmonikarjev ob Blejskem jezeru ter nastopali doma in v tujini.

 

V tujini smo nastopili  v Italiji, v vasi Možnica/Moggio Udinese, vabljeni s strani TNP  v sklopu  strokovnega in kulturnega sodelovanja narodnih parkov Alpskega predgorja.  Povabila smo se zelo razveselili. S posebnim žarom in ponosom nastopamo med Zamejskimi Slovenci in v veselje nam je, da se lahko z njimi družimo,  sklepamo nova poznanstva in poglabljamo medsebojne vezi.  Odločili smo se, da nastop v Možnici združimo z obiskom  bližnjih slovenskih vasi in obiskom doline Rezije. Da bi kar najbolje spoznali  slovenske vasi, njihovo kulturo in krajevne posebnosti,  smo s seboj povabili gospoda Slavka Mežka, velikega kulturnega poznavalca in prijatelja zamejskih Slovencev, ki nam je med potjo povedal veliko zanimivih zgodb (npr. zgodbe o »gorenjski železnici« Ljubljana-Trbiž, o Jakobu Aljažu….)

 

V Italijo smo se peljali po Gornjesavski dolini,  mimo Trbiža  v Kanalsko dolino,  do  Ovčje vasi/Calbruna . V Ovčji vasi smo si na cerkvenem zidu ogledali spominsko ploščo posvečeno župniku  Juriju Prešernu (bratu našega velikega pesnika Franceta), ne daleč stran pa spomenik Juliusu Kugyju, ki je bil velik ljubitelj in raziskovalec  Julijskih Alp.

 

Od tam nas je Rudi Bartaloth, predsednik slovenskega kulturnega središča Planika odpeljal v bližnje Ukve/Ugovizza in nam predstavil delo Slovencev v Kanalski dolini.  Domačini so ravno praznovali dan krajevnega patrona sv. Jakoba. Prepričala nas je njihova prijaznost in slovenska pesem na vaškem trgu. Kot zanimivost  še povem, da v cerkvi v Ukvah potekajo maše v slovenskem jeziku.

 

Ob reki Beli, mimo  več slovenskih vasi,  smo po  Kanalski dolini prišli v dolino Rezije. Pod Kaninom in Mužci  smo v  skalnem masivu lahko videli gorsko mladenko »ta lipo, ki spi« in podobe drugih rezijanskih pravljic. Le kdo jih ne pozna?

Zgodbo o Rezijanih in njihovih običajih, starodavnem dialektu, glasbi, plesu in o sedanjih dejavnostih nam je v Rozajanski kulturski hiši na Ravanci predstavila vodja rezijanske kulturne dejavnosti Luigia (Lojza) Negro ter plesalci FS Rezija/Val Resia.

»Po rozajansk«  smo ob pomoči gostiteljev zaplesali tudi sami  in bili smo navdušeni.

 

Polni prijetnih vtisov smo se popeljali v Možnico/Moggio  Udinese. Skupaj z« Duo Nota« smo nastopili na vaškem trgu in bili med domačimi lepo sprejeti.

Domov smo se vračali utrujeni, a zadovoljni  in se že veselili nastopov, ki nas  čakajo v mesecu avgustu.

Oglejte si tudi