Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
ČET.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sestre hčere Marije Pomočnice – prostovoljke v domu za starejše

V Sloveniji smo se z oktobrom 2020 začeli boriti z drugim valom širjenja koronavirusa. Iz dneva v dan je bilo vse več obolelih. Vemo, da je bila gorenjska regija v tistem času med najbolj ogroženimi, zlasti zaskrbljujoča je bila situacija zaradi števila okuženih v domovih za starejše. Poleg tega se je začelo šolanje na daljavo, zaprle so se gostilne, razni saloni …, prepovedane so bile mnoge dejavnosti, med njimi tudi te, ki jih izvajamo sestre hčere Marije Pomočnice v Marijinem domu na Bledu.

Temeljno poslanstvo sester hčera Marije Pomočnice je delo z mladimi. Tudi v tem t.i. koronačasu se trudimo ostati v stiku z mladimi in družinami z molitvijo ter preko elektronskih naprav, ki nam to omogočajo, ali preko telefonskih pogovorov. Pripravljamo različna srečanja in duhovne obnove na daljavo za razne skupine in družine ter se veliko pogovarjamo s posamezniki.

V največji stiski pa smo se brž odzvale na povabilo Direktorata za dolgotrajno oskrbo pri Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije in pohitele na pomoč v Dom upokojencev dr. Franceta Berglja na Jesenice. Tudi če se na prvi pogled delo s starejšimi v domu upokojencev zdi, da ni naše poslanstvo, to povsem ne drži. Starejši so zakladnica spominov, izkušenj in modrosti. Mlajših generacij ne bi bilo brez starejših… In če navadno ljudje pridejo k nam v Marijin dom, smo v mesecu novembru me šle tja, kjer so oni in nas potrebujejo. Kot prostovoljki s. Martina Golavšek in s. Milena Derlink sva z veseljem pomagali zaposlenim pri vsem, kar je bilo potrebno. In bile tako skupaj z njimi blizu stanovalcem v dnevih osamljenosti, stisk, strahu, bolezni in občutka nemoči. Tako kot ostalo osebje doma sva tudi midve dan preživeli v skafandru, z masko in vizirjem ali očali na glavi ter rokavicami na rokah. V domu sva pomagali pri negi in oblačenju stanovalcev, pri hranjenju, menjavi posteljnine, čiščenju in razkuževanju sob ter drugih prostorov, raznašanju osebnega perila, v pralnici idr. Predvsem pa sva si vzeli časa za pogovor s stanovalci. Če ljubimo, poznamo Boga in če smo dobri in usmiljeni do drugih, smo Bogu najbolj podobni. Naj bo po tem poznan Bled vsemu svetu tudi v letu 2021. Vse dobro vam želimo.

s. Milena in s. Martina, FMA

Oglejte si tudi