Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Kakšna bo družba po epidemiji? Vprašajte prostovoljce humanitarnih organizacij!

Humanitarne organizacije po vsem svetu so v času epidemije tako kot vsa ostala družba na posebni preizkušnji. To velja tudi za najbolj lokalno in mikro raven delovanja, torej za delovanje po vaseh in mestih v Sloveniji. Kot pravi predsednica Območnega združenja Rdečega križa Radovljica, Anica Svetina, je tudi zanje najtežje to, da ne morejo dlje kot do vrat ljudi, ki potrebujejo njihovo pomoč. Ko bo zdravstvena kriza mimo, bodo družbo čakali novi, prav tako zelo težki izzivi.

 

Ti se bodo kazali na različne načine – od čisto ekonomskih in socialnih stisk posameznikov in družin, do bolj sofisticiranih in težje določljivih, kot so slabša zmožnost komunikacije in navezovanja stikov do agresivnosti in avtodestruktivnosti.

»Žal je epidemija močno spremenila naše delo na terenu, ki je eden izmed temeljev, s pomočjo katerih lahko rdeči križ opravlja svoje poslanstvo, to pa so stiki. Žal naše prostovoljke danes lahko pridejo do hišnih vrat, odložijo paket na tla, pozvonijo in se umaknejo,« pojasnjuje Anica Svetina izkušnje, ki so jih imeli ob nedavnem deljenju hrane iz rezerv Evropske unije.

 

Prostovoljci na terenu so že leta nekakšen lakmusov papir naše družbe, saj pridejo v stik tudi s tistimi ljudmi, ki sami morda nikoli ne bi poiskali pomoči. Zdaj pa jim je ravno terensko delo odnesla epidemija in vračanje nazaj bo težko. 

 

»Poleg ekonomskih potreb pričakujemo veliko problemov na področju socialnega povezovanja, tako otrok kot tudi starejših. Tesnoba, ki nas pogosto daje v tem trenutku, po epidemiji ne bo kar izginila«, meni Anica Svetina. 

 

Kljub temu, da so razmere zaostrene, pa ena izmed dejavnosti Rdečega križa Slovenije vendarle poteka približno normalno, predvsem pa redno, to pa je organizacija krvodajalskih akcij. 

 

V ponedeljek in torek, 16. in 17. novembra, bo v Festivalni dvorani Bled redna krvodajalska akcija. Akcija bo tokrat potekala nekoliko drugače,  za odvzem krvi pa se je treba naročiti po telefonu. (glej sliko)

 

 

 

 

Oglejte si tudi