Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-4°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Javni promet je stekel, vendar v okrnjeni izvedbi

Danes je stekel javni promet, vendar vozi manj vlakov in avtobusov kot sicer. Na bohinjski železniški progi Bled jezero – Bohinjska Bistrica v prvem tednu vozijo le trije vlaki, na relaciji Lesce – Bled – Ljubljana pa osem. 

Avtobusnih povezav med Bledom in Ljubljano je več, medkrajevni promet je namreč stekel v celoti,  tako pri vožnji z avtobusom kot z vlakom pa veljajo določena pravila:

Na avtobusnih postajališčih in postajah

  • Ko čakamo na avtobus, med seboj vzdržujemo zadostno medsebojno razdaljo.
  • Vstop in izstop iz avtobusa je trenutno omogočen le pri zadnjih vratih.
  • Pred vstopom naj potniki počakajo, da najprej varno izstopijo potniki, ki so prispeli na cilj.
  • Pri vstopu, izstopu in na avtobusu vzdržujemo varno razdaljo (vsaj 1,5 m) od ostalih potnikov in voznika/-ce.

Pravila na avtobusu

  • Za vstop na avtobus in potovanje je obvezna uporaba ZAŠČITNE MASKE, ki prekrije nos in usta. Maske se med nošenjem ne dotikamo (pravilna namestitev maske).
  • Ob vstopu in izstopu uporabimo RAZKUŽILO za roke (uporaba razkužila).
  • Na avtobusu vzdržujemo varno razdaljo (vsaj 1,5 m).
  • Prosimo vas, da ne uporabljate sedežev takoj za voznikom/-co.
  • Dostop do voznika/-ce ni omogočen/dovoljen.
  • Na avtobusu se dotikamo čim manj površin.

Do nadaljnjega nakup vozovnice pri vozniku in validacija vozovnice na vozilu nista omogočena.

Pravila pri vožnji z vlakom

V vlak lahko vstopajo le zdrave osebe, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal (kašelj, nahod, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu…). Pred vstopom v vlak je potrebno vzdrževati zadostno medosebno razdaljo. Ob vstopu v vlak si razkužite roke, enako priporočamo tudi pri izstopu. Na vlakih bodo z nalepkami označena vrata kjer bo možen vstop oz. izstop. Prosimo, da upoštevate talne oznake za smer premikanja, da ne pride do sočasnega premikanja v nasprotne smeri. Ves čas trajanja prevoza je potrebno imeti pravilno nameščeno masko, ki prekrije nos in usta.

Število sedežev in stojišč v vlaku bo omejeno. Prosimo, da upoštevate tudi oznake na sedežih, ki ob upoštevanju zagotavljajo ustrezno varnostno razdaljo.

V času trajanja ukrepov bodo na postajah zaprte čakalnice in javna stranišča, omogočen bo le prehod skozi čakalnice, kjer poteka prodaja vozovnic.

Priporočamo, da vozovnice kupite preko spleta, mobilne prodaje ali v naši aplikaciji, s čimer se boste izognili dodatnim stikom ob stanju v vrsti za nakup na železniških postajah, ter našemu osebju v vlaku zagotovili, da vašo vozovnico pregleda brezkontaktno.

Oglejte si tudi