Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Izlet članov Turističnega društva Bled na Slovaško in Gradiščansko

Jesenski izlet članov Turističnega društva Bled je postal že tradicionalen. Letos smo se, na predlog naših članov, odločili za Slovaško in Gradiščansko in tako tudi najbolj primerno obeležili svetovni dan turizma, 27. september. Prvi dan smo v popoldanskih urah prispeli v glavo mesto Slovaške, Bratislavo in obiskali Slavin, kjer stoji spomenik padlim ruskim vojakom iz druge svetovne vojne in od koder se razprostira prekrasen pogled na mesto ob Donavi. Nadaljevali smo do gradu, od koder se vije čudovit pogled na mesto in bližnjo okolico. Po namestitvi v hotelu in kratkem počitku smo obiskali lepo ohranjeno staro mestno jedro. Ogledali smo si katedralo sv. Martina, v kateri so nekoč, do vpadov Turkov, kronali madžarske kralje. Po ozkih ulicah starega jedra smo se sprehodili do slikovitega Glavnega trga s staro mestno hišo in Primatsko palačo iz 18. stoletja ter do gledališča. Večer smo, kot se spodobi, zaključili v tipični slovaški pivnici.

Naslednji dan smo se po zajtrku podali v bližnjo okolico Bratislave. V malem mestu Modra smo obiskali tovarno Majolika, kjer so smo si ogledali potopek ročne izdelavo znane slovaške majolike in drugih keramičnih izdelkov in občudovali umetnike pri slikanju čudovitih tradicionalnih motivov. Po kratkotrajni vožnji mimo vznožja Malih Karpatov, vinorodnega ter gozdnega področja Slovaške smo prispeli v mesto Pezinok, kjer smo se okrepčali z golažem, poskusili pet vrst slovaških vin in večina je mesto zapustila s steklenico ali dvema dobrega vina. V popoldansekm času smo obiskali najbolj znani slovaški grad Červeny Kamen, ki se bohoti v čudoviti okolici malo-karpatskega gričevja in se zatem vrnili v Bratislavo, kjer smo se  v mraku povzpeli na UFO, stolp na istoimenskem mostu, ki je sedmi največji viseči most na svetu. Z višine 95 m se odpira čudovit pogled na celotno mesto, ob ugodnih vremenskih razmerah pa naj bi pogled segel do 100 km daleč.  Večer smo ponovno zaključili v pivnici, tokrat v eni največjih restavracij v Evropi.

Zadnji dan smo po zajtrku zapustili Slovaško in se odpravili proti Avstriji in se najprej ustavili v mestecu Eisenstadt ali Železno. Prijeten sprehod skozi mesto nas je najprej popeljal do kalvarije, slikovite cerkve, kjer je pokopan slavni skladatelj Joseph Haydn in nato naprej do čudovite baročne palače Esterhazy. Ogledali smo si »princesin apartma«, ki pripoveduje zgodbo treh karizmatičnih Esterhazijevih žena, med njimi princese Lichtenstein, strastne pokroviteljice Josepha Haydna, kapelo in svetovno znano ˝Haydnsaal˝ katere enkratna akustika in atmosfera je inspirirala skladatelja Josepha Haydna, ki je tukaj čez štirideset let komponiral svoje mojstrovine. Dopoldne je v prekrasnem jesenskem vremenu kar prehitro minilo in morali smo se odpraviti naprej proti Nežiderskemu jezeru. Ta zaklad dediščine slovi kot najbolj zahodno stepsko jezero v Evropi in hkrati največje jezero v Avstriji. Raznolikost živalskih in rastlinskih vrst nam je razkrila dve in pol urna  plovba z ladjico, na kateri pa so nam postregli tudi z bogatim kosilom. Ostala nam je le še pot domov, ki je hitro minila, hkrati pa smo že kovali načrte za prihodnje leto.  

Oglejte si tudi