Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Izjava za javnost glede zaprtja Pustolovskega parka na Straži

Člani Društva za varstvo okolja Bled , društva Spoštujmo Bled in Vesna, zelena stranka Bled, podajamo naslednjo izjavo za javnost.

Leta 2010, je občina Bled na pobudo takratnega podjetja Koren sports d.o.o, zaprosila za gradbeno dovoljenje za postavitev pustolovskega parka na Straži in ga tudi pridobila. Nato je Občina s podjetjem, sklenila najemno pogodbo za dobo desetih let z letno najemnino v višini 5.301,00€. Podjetje Koren sports d.o.o. je sicer samostojno vložilo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, vendar pri tem ni bilo uspešno, ker ni izpolnjevalo pogojev lastništva zemljišča, zato je le to pridobila Občina in s tem postala tudi odgovorna za vse morebitne kršitve, ki so se na strani najemnika v nadaljevanju tudi zgodile. Po devetih letih poslovanja, je bila leta  2019 sklenjena nova najemna pogodba pod enakimi pogoji z istim lastnikom, vendar novim imenom podjetja " Pustolovski Park Bled, agencija za plezalne dogodivščine. d.o.o."

Pustolovski park, (v nadaljevanju PP), je bil postavljen na vrhnjem delu hriba Straža, v strogo varovanem gozdu, ki je bil v petdesetih letih 20. stol. zaščiten kot prvi parkovni gozd v takratni državi in je poleg jezera in gradu, posebna dragocenost med naravnimi vrednotami Bleda. Hrib Straža se nahaja v zelenem pasu Bleda, ki predstavlja ambientalno okolje Blejskega jezera in Blejskega gradu, je naravni spomenik državnega pomena in kot tak uživa poseben status in zaščito.

Pri prvem inšpekcijskemu ogledu leta 2019 je bilo s strani ZVKD ugotovljeno, da so bile naprave, posamezne proge in ploščadi, nameščene leta 2010, le delno v skladu z gradbenim dovoljenjem, prav tako najemnik ni pridobil uporabnega dovoljenja in v naslednjih letih delovanja tudi ni upošteval pogojev, ki mu jih je v soglasju za gradbeno dovoljenje podal ZVKD. Zavod je v svojem soglasju za gradbeno dovoljenje, natančno podal monitoring po katerem mora upravljavec med drugim, dvakrat letno popuščati jeklenice na drevesih, zaščititi korenine ter skrbeti za reden pregled stanja dreves. Ker teh navodil najemnik ni upošteval, je z vsakim letom delovanja prihajalo do vse hujših poškodb na drevju. Posledično so bila poškodovana vsa drevesa, kjer so bile nameščene ploščadi pustolovskega parka.

Leta 2019 je več blejskih naravovarstvenih organizacij in posameznikov podalo pobude za inšpekcijski nadzor, po katerem je nato inšpektor za kulturo in medije ustavil delovanje parka ter najemniku naložil odstranitev naprav iz vseh poškodovanih in novo opremljenih dreves. Najemnik je le delno odstranil ploščadi in jih namestil na nova, zdrava in nepoškodovana drevesa na zahodni strani hriba, na dodatno zavarovanem delu gozda, ki ima tudi varovalno funkcijo zahodnega pobočja Straže na Mlinem. Čeprav za ta poseg ni imel dovoljenja, je PP posloval nemoteno dalje, tako, da je večji del parka od leta 2019 do letošnjega junija posloval nelegalno. Ker je nove naprave ponovno namestil na neustrezen način, so sedaj tudi na teh drevesih nastale hude poškodbe. Na nekaterih deblih se nahaja več različnih naprav, (platform) na katerih smo našteli, globoko v drevesno deblo privitih tudi sto in več dolgih jeklenih vijakov, drevesa pa močno zasmoljena.

Ker zadeva ni dobila epiloga, smo letos spomladi v okviru županovega posvetovalnega telesa za okolje ter sveta KS Bled, predlagali izdelavo neodvisne strokovne analize stanja parkovnega gozda na območju Pustolovskega parka. Župan je pobudo podprl. Izbrali smo priznanega strokovnjaka prof. dr. Roberta Brusa iz biotehnične fakultete v Ljubljani, ki je nato analizo v mesecu juliju 2023 tudi izdelal. Na podlagi rezultatov analize, iz katere so razvidne vse nepravilnosti upravljanja parka in nastala škoda, je sedanja uprava občine Bled prekinila najemno pogodbo z upravljavcem, ki mora do 31.12 2023 odstraniti vse naprave ter prostor vrniti v prejšnje stanje. Gradivo analize je dostopno na spletni strani Občine Bled: (Občina - Katalog IJZ - lexl localis - "vnesite v iskalnik - analiza" ali na zgornji povezavi)

Ob vsem tem je potrebno poudariti tudi, da občina Bled v vseh letih delovanja Pustolovskega parka (2010 - 2022) ni odigrala vloge dobrega gospodarja, ravno obratno, s svojo neodzivnostjo in servilnostjo so bivše občinske uprave, vede ali nevede, omogočile oškodovanje občinskega premoženja, predvsem pa brutalen poseg v naravno okolje. Leta 2019 je takratna občinska uprava celo poskušala legalizirati na črno zgrajen del parka, čeprav za to ni bilo nikakršnih pogojev. Škoda na drevesih je nepopravljiva, iz ekološkega in estetskega vidika pa tudi finančno težko ocenljiva. Gozd bo potrebno sanirati, kdo bo plačnik povzročene škode še ne vemo in ker se zavedamo dejstva, da člen pogodbe, ki določa, da mora najemnik " prostor vrniti v prejšnje stanje" praktično ni izvedljiv, zahtevamo od sedanje občinske uprave, da poskrbi za oceno škode, ter jo od povzročitelja izterja tudi po sodni poti, v kolikor bo to potrebno.

Društvo za varstvookolja Bled

Društvo spoštujmo Bled

Vesna zelena stranka



Oglejte si tudi