Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
25°C
2°C
Oceni objavo

"IRENA, HVALA!"

V oktobru je po štiridesetih letih zaposlitve v blejski knjižnici svoj zadnji delovni dan, nič manj zavzeto kot vse prejšnje, oddelala Irena Razingar.
Veliko bralcev in ožjih sodelavcev jo že pogrešamo, saj je bila duša blejske knjižnice in njen sinonim z zavedanjem, da je v službi krajanov Bleda in okolice. Njen življenjski moto se glasi: »Manj je več.« Največ pa o njej pove njen najljubši rek: »Poln klas se upogiba, prazen pa stoji pokonci.«

Čeprav jo je ljubezen pred več kot dvema desetletjema zanesla na Planino pod Golico, Bled in njene prebivalce še vedno trdno nosi v srcu. Naklonjenost do rodnega kraja je izkazovala tudi preko domoznanske dejavnosti, za katero je v naši knjižnici postavila temelje.

Izredna poznavalka bibliotekarske stroke je delovala v vseh njenih segmentih, zato omenimo le najpomembnejše. Od vsega začetka je profesionalno skrbela za urejenost in zalogo knjižnične zbirke ter bila dejavna na področju bibliopedagoške dejavnosti. Z izjemnim občutkom za uporabnika je prispevala k bralni pismenosti marsikaterega Blejca in Blejčana, zato se jih veliko v knjižnico vrača že s svojimi otroki. Njen doprinos k razvoju knjižnice in bibliotekarske stroke na našem območju je izjemen. Najbolje ga je v svoji knjigi označila nekdanja direktorica knjižnice Rezka Šubic Pleničar, ki je zapisala, da je Irena po letu 1983 blejsko knjižnico popeljala od izposojevalnice do kulturnega središča.

Posebej gre izpostaviti njene vrednote in lastnosti. Je človek z veliko začetnico, izredno skromna, se ne postavlja v ospredje, pokončna, delovna, samoiniciativna, srčna, pogumna, empatična, tovariška, pravična, poštena in plemenita osebnost. Izredno sočutna in pozorna je bila do uporabnikov kot tudi do svojih sodelavcev, zato nam mora biti vzornica. Nikoli ni pozabila predhodnic, ki so jo izoblikovale in jih neizmerno spoštuje. Privilegij je bil biti njen sodelavec in privilegij jo je bilo imeti za knjižničarko. Prav zaradi človečnosti, ki jo je gojila, je blejska knjižnica posebna.

Za seboj nam je pustila izjemno zapuščino in neizbrisljivo sled. Vedno bo v naših srcih zapisana z zlatimi črkami. S tako vnemo in energijo kot se je za prav borila ona, se moramo tudi mi in ohranjati njen duh ter negovati njene vrednote. Na nek svoj način smo poskrbeli, da bo za pultom še naprej z nami in z vami.
Spoštovana Irena, na prehojeno poti si lahko ponosna. Hvala in srečno, z upanjem, da nas čim večkrat obiščeš in v vsakem dnevu neizmerno uživaš. To si brez kančka dvoma zaslužiš!

sodelavci Damjan, Lidija in Marta

Bralci so o njej so povedali:
Vaša prijazna, topla beseda in tenkočuten posluh za priporočilo knjig ostaja v meni kot lep spomin na vsa srečanja z vami. (Eleonora)

Zelo prijazna, umirjena in marljiva. Vedno je priskočila na pomoč in iz rokava stresla na kateri polici najdeš željeno knjigo. Mimogrede ti je priporočila še kakšno, ki ti je bila pisana na kožo. Knjižnica brez nje ne bo več to, kar je bila … Ampak čas je, da uživa v penziji. (Vlasta)

Irena je bila dolga leta moja najljubša knjižničarka. Blizu mi je bila zaradi svoje srčne predanosti delu in kot prijetna sogovornica. O marsičem sva se lahko pogovorili. Irena, pogrešam te za pultom in med knjižnimi policami. (Nataša)

Oglejte si tudi