Logo MojaObčina.si
JUTRI
31°C
13°C
ČET.
31°C
15°C
Oceni objavo

Harmonikarski vikend na Bledu je za nami

6. in 7. maja se je na Bled vrnilo srečanje harmonik ob Blejskem jezeru, tokrat z dvodnevnim programom. V soboto, 6. maja, je v Festivalni dvorani Bled potekalo tekmovanje za zlato harmoniko, v nedeljo pa srečanje harmonikarjev in harmonikaric ob Blejskem jezeru.

Prijave za nedeljski dogodek so do konca aprila sprejemali v javnem zavodu Turizem Bled. Kot je povedala vodja prireditve Mateja Vilman, je ob Blejskem jezeru zaigralo okoli 400 harmonik, od tega 13 organiziranih skupin. Za pomoč pri organizaciji in logistiki se je prijavilo 61 prostovoljk in prostovoljcev iz osmih blejskih društev.

V soboto, 6. maja, je v Festivalni dvorani Bled najprej potekalo tekmovanje za zlato harmoniko. Tradicionalno gorenjsko tekmovanje harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko, ki je 30 let potekalo v Besnici, se je letos preselilo na Bled in tako postalo del prireditve Harmonike ob Blejskem jezeru. Tekmovanje Zlata harmonika Bled se vključuje v praznovanje svetovnega dneva harmonike, ki ga od leta 2009 obeležujemo vsako leto 6. maja. Tekmovanje harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko Zlata harmonika Bled je bil hkrati predizbor za 9. državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko, ki bo v novembru 2023 v organizaciji ZDHS.

Osrednji dogodek je bil v nedeljo, 7. maja.


Vse skupaj se je začelo ob 10h, ko se je na odru začela predstavitev skupin, vrhunec pa doseglo ob 12h, ko so harmonikarji skupaj zaigrali Otoček sredi jezera, Čebelarja in Na Golici.


Oglejte si tudi