Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Grad pričakuje poletno sezono

Na Blejskem gradu se v organizaciji Zavoda za kulturo Bled s srednjeveško predstavo Janičarjevo srce in razstavo Odtenki zlate začenja letošnje bogato kulturno dogajanje

Bled - Vabimo vas na odprtje razstave Odtenki zlateavtorice Neže Semič, ki bo

v soboto, 13. aprila 2013 v Galeriji Stolp na Blejskem gradu. Odprtje razstave bo pospremila letošnja noviteta grajske Gledališke skupine viteza Lambergarja Janičarjevo srce. Srednjeveško predstavo bodo člani skupine uprizorili ob 16. uri na zgornji grajski terasi, sledilo bo odprtje razstave v Galeriji Stolp.

 

Neža Semič je 23-letna študentka umetnostne zgodovine iz Kamnika. Izdelovalka nakita in ljubiteljska slikarka je svoje umetniško ustvarjanje na samostojni razstavi prvič prikazala v lanskem letu. Razstava Odtenki Zlate prikazuje dekorativno slikarstvo v tehniki akrila in gvaša na platnu v kombinaciji z žico, drobnimi kamenčki in peskom. Prevladujejo žive in kontrastne barve ter preplet naravnih organskih oblik in materialov z barvnimi ploskvami, črkovnimi in drugimi tiskarskimi simboli ter žico. Vsaka slika vsebuje odtenek zlate, saj je zlata barva po mnenju mlade avtorice nepogrešljiva povsod tam, kjer želimo ustvariti vtis pomembnosti, občudovanja ali veličastnosti, uporablja pa jo tudi kot zelo zaželen poudarek v interierjih, ki jih krasi s svojimi deli.

 

Gledališka skupina viteza Gašperja Lambergerja v letošnjem letu praznuje že osemindvajseto leto svojega delovanja. Od prvih nastopov v graščini Grimšče, kjer so uprizarjali baročne poroke, so kasneje svoj program, že na Blejskem gradu, razširli s srednjeveškimi predstavami.  Na sporedu 30-članske zasedbe, ki jo vodita Matjaž in Matej Mužan, je danes bogat program srednjeveških in baročnih predstav, med katerimi so Kralj Matjaž, Martin Krpan, Povodni mož in Zvon želja. Člani skupine so s svojim bogatim in odlično izvajanim programom postali redni gostje srednjeveških taborov v Romuniji, na Madžarskem, v Nemčiji in Hrvaški.

 

V predstavi Janičarjevo srce, ki bo svojo premierno uprizoritev doživela v soboto, 13. aprila, ob 16. uri, spremljamo usodo grajskega princa, ki ga tatinska služkinja iz maščevanja proda Turkom za janičarja, čez leta pa se kot odrasel moški v vlogi poveljnika turške vojske vrne v domače kraje, kjer se spopade z vojsko svojega očeta. Tudi v tej srednjeveški uprizoritvi z orientalskim pridihom bodo gledalci lahko občudovali bogate kostume, srednjeveške plese in spretnosti v mečevanju.

 

Gledališka skupina viteza Gašperja Lambergarja bo v letošnjem letu predstavi Janičarjevo srce in Pogumne Blejke uprizarjala vsak torek in četrtek, od 20. junija do 12. septembra, ob 17. uri.

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi