Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Nadzor nad razmnoževanjem hišnih ljubljenčkov

Nenadzorovano razmnoževanje živali pripelje do velikega števila zapuščenih in odvrženih živali. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato lastnike hišnih ljubljenčkov spodbuja k odgovornemu lastništvu, ki vključuje tudi nadzorovano vzrejo, preprečevanje paritve ter sterilizacijo ali kastracijo.

Zlasti nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in zapuščene mačke postajajo velik problem in breme za lokalne skupnosti. Med živalmi se širijo bolezni in zoonoze, v zavetiščih pa ni dovolj zanimanja posvojiteljev, ki bi prevzeli skrb zanje. Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem sta sterilizacija samic in kastracija samcev.

Sterilizacija in kastracija sta rutinska kirurška posega, ki imata številne pozitivne učinke na zdravje in dobrobit živali.

 Zakaj sta tako pomembna?

  1. Nadzor populacije: neželena brejost in preveliko število mladičev sta težava, s katero se soočamo pri mačkah in psih. Sterilizacija in kastracija sta ključni orodji za omejevanje števila potepuških živali. S tem dejanjem skrbimo, da ne prihaja do neželenih brejosti in s tem do brezdomnih mačk in psov.
  2. Zdravje živali: poleg preprečevanja neželenih razmnoževanj imata sterilizacija in kastracija tudi druge pozitivne učinke. Pri psicah se zmanjša tveganje za pojav tumorjev mlečne žleze, pri samcih pa agresivnost in tveganje za bolezni spolnih organov.
  3. Vpliv na vedenje: sterilizacija in kastracija lahko vplivata na vedenje živali. Na primer, kastrirani samci so pogosto manj teritorialni in manj nagnjeni k spopadom z drugimi samci.

Kaj lahko storimo?

Če imate mačjega ali pasjega ljubljenčka predvsem za družbo in se ne nameravate ukvarjati z vzrejo mladičkov, premislite o sterilizaciji ali kastraciji. To je odgovorno dejanje, ki koristi živali in celotni skupnosti.

Subvencionirane sterilizacije in kastracije v Sloveniji 

Številne slovenske občine vsako leto subvencionirajo sterilizacije in kastracije živali, cenejše posege pa pogosto ponujajo tudi veterinarske ambulante. Za podrobnejše informacije se obrnite na svojo občino ali najbližjo veterinarsko ambulanto.

Več informacij o odgovornem lastništvu živali

Ministrstvo za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano


Oglejte si tudi