JUTRI
20°C
14°C
SRE.
20°C
12°C
Oceni objavo

GILBERTO GIL NA BLEDU


V sredo, 13. julija, smo na Bledu gostili velikega umetnika, pevca, kitarista in tekstopisca Gilberta Gila , roj. 26. junija 1942 v Salvadorju, Bahia, ki velja za enega največjih brazilskih glasbenikov. V svojem izrazu je združil različne glasbene vplive, od rocka, ritmov brazilske sambe in bossa nove prek afriške glasbe do reggaeja. Znan je tudi po udejstvovanju v politiki.

Kot skladatelj, pisec besedil, kitarist in vokalist je Gil ustvaril enega najizrazitejših umetniških profilov. Njegova pop glasba z nalezljivo ritmično strukturo, melodično raznolikostjo in ubranim prepletanjem slogov je očarala občinstvo po vsem svetu, doma pa ga je ustoličila kot enega največjih kantavtorjev. Ponaša se s številnimi izdanimi albumi in nekaj grammyji.

V Kulturno-umetniškem društvu Zasip smo ga ob obisku blejskega gradu, otoka, jezera in Čebelarstva Ambrožič presenetili ter mu podarili zadnjo dvojezično uspešnico »Črna umetnost – skozi čas in po poteh mojstra Janeza Rozmana« (navdušen je bil nad grajsko tiskarno, ki si jo je s posebnim zanimanjem ogledal), mu ob 80. rojstnem dnevu podarili zgoščenko Okteta LIP Bled z najstarejšimi slovenskimi pesmi, ki so jih v različnih zasedbah odpeli skozi leta, njegovim članom številne družine pa podarili  sitotisk našega umetnika Cirila Kraigherja ter večjezično pripovedko »Tepka iz Zasipa«.  

Gil se je rodil v državi Bahia, zibelki brazilskih glasbenih velikanov, kot so pionir bossa nove Joao Gilberto ter Caetano Veloso, Gal Costa in Maria Bethania. Z Velosom je bil Gil del kulturnega gibanja tropikalistov v 60. letih. Med letoma 2003 in 2008 je bil tudi brazilski minister za kulturo, a je s funkcije odstopil ter dal prednost glasbeni karieri in družini.

Priljubljen je tudi po Evropi, v ZDA, na Japonskem pa tudi v Sloveniji, kjer je že večkrat nastopil, nazadnje leta 2011. Kot so organizatorji zapisali ob njegovem takratnem gostovanju, Gil obdobja in okoliščine burnega in pestrega brazilskega življenja prevaja v mednarodni jezik glasbe, ki je dodatno obogaten s pronicljivimi, včasih tudi družbenokritičnimi besedili.

Tradicionalni bahijski ritmi sambe in rumbe v njegovih skladbah so prežeti z melodijami bossa nove in začinjeni z zvrstmi reggaeja, funka in rocka. Spogledujejo se z afriško in orientalsko kulturo, ki ustvari melodično bogato, sočno in sončno glasbo, opremljeno z brazilsko-portugalsko mehko in spevno besedo.

Gil je cenjen gost tudi v Sloveniji. Prvič je gostoval leta 1988 na ljubljanskem jazzovskem festivalu. V ljubljanskih Križankah je nastopal tudi leta 2003, ko je ob glasbeni karieri opravljal še funkcijo kulturnega ministra v vladi Luiza da Silve.

V Ljubljani je Gil gostoval še junija 2009 v sklopu prve evropske turneje po koncu politične kariere in leta 2011 v Cankarjevem domu z akustičnim projektom The String Concert ter v Križankah. Brazilskega  pevca, kitarista in vibrafonista,  ki je nastopil na vrhuncu ali pa že kar po vrhuncu letošnjega portoroškega jazz festivala, smo poslušali naslednji dan po obisku Bleda,  14. julija v portoroškem avditoriju.

Ponosni smo, da smo bili delček njegovega gostovanja v Sloveniji, na Bledu, seveda z dobrimi vtisi tako Gilbertovi kot tudi mi v društvu. V letošnjem poletju bomo naša druženja nadaljevali ob Krajevnem prazniku Zasipa, ki ga bomo letos obeležili ob koncu in poletja s številnimi aktivnostmi vseh društev v vasi Zasip – Prgariji, gasilsko vajo našega PGD Zasip, slavnostno sejo, nastopom Okteta LIP Bled v petek, 26. avgusta ter okronali na soboto 27. avgusta od 18. ure dalje pri Okrepčevalnici Jurček s standardno zasedbo Dalmatinske klape More iz Splita. Skozi vso soboto pa animacije za najmlajše, peka palačink, nastop seniork dramske skupine, idr. Vljudno vabljeni, ne preveč vroče poletje, veliko dobre družbe, sladoleda ter stran od korone. V jeseni pa z novimi akcijami društva, ki bodo presenečale vse generacije našega prečudovitega Zasipa in Bleda.

Predsednica KUD Zasip, mag. Dragica M.Sternad Kenda

 

 

 

 

 

 

 

 


Oglejte si tudi