Bled

DANES
23°C
8°C
JUTRI
18°C
11°C
Oceni objavo

Dražba hlodovine

Na letošnji 9. dražbi hlodovine v Slovenj Gradcu so zadovoljni z doseženimi cenami, čeprav niso bile rekordne. 248 lastnikov je pripeljalo na dražbo 1.700 m3 hlodovine. Na dražbi je bilo 26 kupcev, ki so dali 4.787 ponudb.  160 hlodov je ostalo neprodanih.

 

Najvišje cene so dosegli kvalitetni  hlodi belega javora – rebraša,  najvišja cena je bila 9.017 (hlod je na sliki) in naslednja 6.399 €/m3, kar 15 hlodov belega javora je bilo takih, ki so dosegli ceno čez 1.000 €/m3 . Od pripeljanih 390 hlodov  belega javora je bilo 28 neprodanih, kar pomeni, da mora biti  za prodajo tudi beli javor kvaliteten.

 

Drugih listavcev je bilo po številu pripeljanih hlodov manj. Za javorom je bilo največ hrasta - gradna in sicer 169 hlodov in je v povprečju dosegel ceno 300 €/m3. Po število hlodov je  sledil veliki jesen (76), po tem oreh, goli brest, češnja, bukev, pravi kostanj, hruška, črna jelša, brek, lipa, jablana, robinija, sliva, črni in beli gaber ter breza. Za bukev ni bilo velikega zanimanja, vendar so bili prodani vsi (18) pripeljani hlodi po povprečni ceni 106 €/m3.

 

Najvišjo ceno pri iglavcih je dosegla smreka, 718 €/m3 in povprečno 169 €/m3. Po številu hlodov in količini je bila na prvem mestu. Bilo je 495 hlodov kar je 725,23 m3 , povprečni hlod je imel 1,47 m3lesa. Menda so največ smreke pripeljali iz pohorskih gozdov. Pripeljanih je bilo tudi 34 hlodov macesna, par kosov rdečega in črnega bora in jelke ter en tisov hlod.

 

Na licitaciji je bilo tudi nekaj parkovnih oziroma eksotičnih vrst: orjaški klek, platana, rdeči hrast in duglazija.

 

V organizaciji Društva lastnikov gozdov Zgornje Gorenjske se nas je, na dan odprtih vrat, hlodovino ogledalo

13.  Za brezplačni prevoz je poskrbel LIP Bohinj, za kar se mu lepo zahvaljujemo. Zahvaljujemo se tudi zadrugi KGZ Gozd Bled za brezplačno obveščanje naših članov, ki nimajo elektronske pošte.

 

Že pri ogledu smo se pogovarjali, da bi bilo dobro, da bi Društvo pospešilo možnosti prodaje najkvalitetnejše hlodovine na dražbi tudi z našega območja. S tem so se strinjali vsi člani organov Društva. Zato bo Društvo zbiralo podatke, pomagalo in svetovalo pri izbiri hlodovine za prodajo na naslednji dražbi ter organiziralo skupni prevoz. Že pri izbiri gozdnega drevja za posek naj bo na kvalitetna drevesa pozoren lastnik in naj za nasvet  vpraša revirnega gozdarja.

 

Podatke o hlodovini za dražbo bo zbiralo Društvo (031 213 718) - skumavec@siol.net), kamor se lahko obrnete tudi z drugimi vprašanji s področja gozdarstva.

 

 

                                                                                                  Jože Skumavec, strokovni tajnik                                                                      

 

Oglejte si tudi