Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-2°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

Dan črnega teloha

Člani Naravoslovnega društva Bled in ljubitelji narave so se spet zbrali, da se naučijo nekaj novega in bolje spoznajo našo okolico.

Nekaj čez 60 radovednežev se je ob prvih toplih dneh ob koncu zime zbralo na parkirišču ob Lovskem domu pod gradom. Prejšnji mrzli dnevi so malo zavrli cvetenje črnega teloha, toda že dan ali dva toplejšega vremena sta zadostovola, da ga je bilo dovolj za oglede in fotografiranje. Predsednik društva, Jože Skumavec je predstavil več kot 50 rastlin, ki so jih poleg črnega teloha lahko videli ob poti na grad.

 

Na grebenu, nedaleč od gradu, je opozoril na puhasti hrast, ki ga sicer največ najdemo v Primorju. Posamezna področja rasti so tudi v notranjosti Slovenije, ta na Bledu pa je novo odkritje. V grajski dvorani je akademik dr. Mitja Zupančič zelo izčrpno predaval o lastnostih črnega teloha, ki je najpogostejša vrsta teloha v Sloveniji. Ob spremljavi diapozitivov je predstavil še sorodne vrste teloha, ki rastejo pri nas in v sosednjih pokrajinah.

 

Posebej za to priložnost so ljubiteljske slikarke pod mentorskim vodstvom akademske slikarke Brigite Požegar Mulej v grajski galeriji pripravile razstavo slik teloha, so sporočili iz Naravoslovnega društva Bled.  

Oglejte si tudi