Logo MojaObčina.si

Bled

JUTRI
25°C
16°C
NED.
26°C
17°C

Svetovni dan boja proti kajenju

3119

Kajenje oziroma raba tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Je eden od najpomembnejših dejavnikov za razvoj številnih rakavih obolenj, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav. V Sloveniji je tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti. Vsako leto zaradi bolezni povzročenih s kajenjem umre skoraj 3.600 prebivalcev Slovenije ali skoraj 10 vsak dan. Od teh jih četrtina umre že pred 60. letom starosti.

 

Nikotin, ki ga vsebujejo tobak in tobačni izdelki, zasvoji podobno močno kot heroin ali kokain. V Sloveniji začnejo kaditi večinoma otroci in najstniki. Približno dve tretjini tistih, ki so kadarkoli kadili, je prvič kadilo že pred polnoletnostjo, 95% pa pri 21. letih ali manj.

 

Pasivno kajenje je vdihavanje tobačnega dima drugih. Kjer kadijo kadilci, tudi nekadilci vdihavajo tobačni dim in iste škodljive snovi kot kadilci (tobačni dim vsebuje več kot 7.000 različnih kemičnih snovi, stotine od teh so škodljive zdravju, okoli 70 jih povzroča raka). Varne ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu ni; kakršenkoli obseg izpostavljenosti tobačnemu dimu je škodljiv zdravju.

 

31. 1. 2018 bomo v Splošni bolnišnici Jesenice od 9. ure do 12. ure izvajali aktivnosti s katerimi želimo opozoriti na zasvojenost s tobakom. V avli bolnišnice bo stojnica na kateri bodo lahko zaposleni, obiskovalci in pacienti prejeli informacije o škodljivosti te razvade in predloge kako s to razvado prenehati. Skupaj z dijaki Srednje šole Jesenice – zdravstvena smer in študenti Fakultete za zdravstvo Angele Boškin bomo izvajali aktivnosti tudi po bolnišnici in spodbujali kadilce, da prenehajo s kajenjem.

 

Ob 11:45 so zaposleni vabljeni v sejno sobo 1 v bolnišnici, na kratko predstavitev dejstev o kajenju s pogostitvijo.

 

Bodite korak pred vašo razvado in prenehajte danes, mi smo vam pripravljeni svetovati in pomagati.

 

 

Vir:

http://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/moj-zivljenjski-slog/kajenje

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi