Adventni čas letos posvečamo potici, tradicionalni slovenski sladici. Potica je sladica, ki napoveduje praznike in družinska srečanja in je povezana s slovensko kulturno dediščino. Izvirna razstava bo v Galeriji Stolp na Blejskem gradu na ogled v mesecu decembru in januarju, s svežo potico pa se bodo obiskovalci v tem času lahko posladkali v grajski restavraciji.
Razstava »Zgodba o potici« bo obiskovalce popeljala skozi bogato zgodovino in tradicijo izdelave slovenske potice. V Galeriji Stolp bodo razstavljene fotografije, ki bodo prikazale postopek priprave te slastne dobrote s predstavitvijo sestavin, v prvem nadstropju galerije bo postavljena razstava čokoladnih pralinejev s tipičnimi nadevi štirih slovenskih regij.
Pri projektu slovenska potica sodelujejo priznani strokovnjaki, vsak s svojim edinstvenim prispevkom. Dr. Janez Bogataj, etnolog, je delil svoje bogato znanje o kulturni dediščini potice in njenem pomenu za slovensko kulinariko. Kulinarična mojstrica Sonja Jezeršek bo za namen razstave spekla potico. Njen ustvarjalni proces bo natančno dokumentiran in prikazan na razstavljenih fotografijah. Za sodobno interpretacijo potice bo poskrbel čokoladni mojster Maks Pogačnik z izpeljavo različnih slovenskih potičnih okusov v obliki pralinejev.
Na razstavi se bosta združili slovenska kulturna dediščina in moderna kulinarika. Namenjena je vsem, ki znajo ceniti zgodovino, tradicijo in vrhunske okuse.
Odprtje razstave bo v torek, 10. decembra 2024, ob 17. uri v Viteški dvorani na Blejskem gradu.