Logo MojaObčina.si

Bled

JUTRI
17°C
14°C
TOR.
20°C
13°C

Prireditve v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled

2769

Vabljeni v knjižnico na prireditve za vse generacije.

  • Četrtek, 10. 1., 18:00: Pridelajmo si zdravo in okusno sadje na domačem vrtu - predavanje Jana Bizjaka. Eden najlepših občutkov je, ko si zdrave in okusne sadeže lahko odtrgamo neposredno z domačega vrta. Uspešnost pridelave je v prvi vrsti močno odvisna od pravilnega sajenja in začetne zasnove sadnega vrta, saj marsikaterih napak kasneje na žalost ne moremo več popraviti. V uvodnem predavanju bom predstavil na kaj vse moramo biti pozorni pri zasnovi in zasaditvi sadnega drevja in jagodičevja v obhišnem vrtu oziroma travniškem sadovnjaku. Kje kupiti sadike, kako jih posaditi, katere sorte izbrati, koliko in s čim jih gnojiti ter kako se izognit najpomembnejšim škodljivcem in boleznim, bodo glavne tematike, ki se jih bom dotaknil v poučnem predavanju.
  • Petek, 11. 1., 17:00: Eksotične živali - Na delavnici boste lahko videli nekatere najpogostejše eksotične živali, ki jih imamo doma kot hišne ljubljenčke. Pogovorili se boste o tem, kako pravilno poskrbite zanje, kje jih lahko kupite in prijavite. Seveda jih boste tudi pobožali, ter tako spoznali razliko med gladko in sluzasto, hrapavo in luskasto in mehko in kosmato kožo, ki jo imajo te nekoliko drugačne živali. Delavnico bo pripravilo Društvo Bioexo iz Ljubljane.
  • Četrtek, 17. 1., 19:30: Azerbajdžan - Evropa ali Azija - Azerbajdžan je z nafto bogata država na koncu Evrope in na začetku Azije. Pokrajina je zelo raznolika, od osrednjega kavkaškega grebena do Kaspijskega jezera in stisnjena med dve veliki sosedi, Rusijo in Iran. Različni kavkaški narodi, največ je Azerov, zaenkrat živijo v miru in sožitju. Del te stvarnosti bo predstavil Janez Pretnar.
  • Petek, 18. 1., 17:00: Žabec pozimi - Nekega jutra žabca preseneti sneg. Ne razume zakaj je vse pokrito z belo odejo, močno ga zebe, drsi mu na zaledenelem ribniku in ne more razumeti, zakaj se njegovi prijatelji tako veselijo drsanja in kepanja. Ko skoraj zmrzne v snegu, pa mu prijatelji priskočijo na pomoč. Predstava Lutkovnega gledališča Fru-fru, primerna za praznične zimske dni!
  • Petek, 25. 1., 17:00: V deželi snežink - Pravljica in ustvarjalna delavnica z Barbaro Klinar.
  • Četrtek, 31. 1., 18:00: Devet korakov do vzgojenega in zadovoljnega psa - predavanje Borisa Kozinca. Društvo za varstvo okolja Bled vabi na predavanje in pogovor z ornitologom in ljubiteljem narave in živali Borisom Kozincem o vzgoji psov. "Vzgojo razumem kot proces, ki načrtno pripelje do energetske uskladitve med vodnikom in psom, da ta postane zvest sledilec v vseh situacijah. Z načrtovanim, logičnim in vedno enakim vedenjem do psa dosežemo, da bo na poslagi izkušenj dojel, da se mu splača sodelovati z ljudmi. Dobro je že na začetku vedeti, da mirna in odločna energija pri popravljanju neželenega vedenjane bo vplivala na odnos med vodnikom in psom, pač pa je tudi to pogoj za vzpostavitev trdne zveze vodnik-sledilec. Prav na področju zgodnje vzgoje in tudi šolanja s svojo psičko Vilmo sem preizkusil nekaj novosti in pridobil nekaj novih izkušenj. Znanje bi rad posredoval tudi bodočim lastnikom psov in tudi tistim, ki imajo težave pri vzgoji in vodstvu svojega psa."
  • Četrtek, 7.2., ob 18:00: Pravilna rez sadnih rastlin poskrbi za zdrav in obilen pridelek - rez poleg pravilnega gnojenja predstavlja najpomembnejši ukrep za zdravje rastlin in njihovih sadežev. Med predavanjem bodo s pomočjo slikovnega gradiva prikazali vzgojno, vzdrževalno in pomlajevalno rez široke palete jagodičevja in sadnih rastlin. Bistvo oziroma cilj rezi pri rastlini predstavlja doseganje oziroma ohranjanje ravnovesja med rastjo in rodnostjo njenih poganjkov, pri čemer najpomembnejšo vlogo odigra kombinacija zmernega gnojenja in pravilne rezi rastlin. In ravno porušenje tega ravnovesja pripelje do začaranega kroga prebujne rasti in premajhne rodnosti, iz katere večina vrtičkarjev ne najde več izhoda. Na predavanju bodo prikazali, kako ravnovesje zopet lahko vzpostavite in ga kasneje tudi uspešno ohranjate ...
  • Četrtek, 14.2., ob 18:00: Predstavitev knjige Urbana Urbanca ''Sem, ki ljubim življenje'' - po Urbanovih prejšnjih knjižnih uspešnicah Bitje Luči ter Bojevnik Ljubezni, je luč življenja zagledala njegova tretja knjiga ''Sem, ki ljubim življenje''. Naslov knjige je nastal iz ljubezni, ki jo Urban čuti do življenja, saj je na svoji poti rasti in grajenja spoznal, da če želiš življenje resnično živeti, ga moraš začeti najprej ljubiti. Tematika, ki se jo je Urban v knjigi dotaknil kot prve, nam sporoča, da je življenje res darilo in šele ko ga sprejmemo takšnega, kot je, ter se ga veselimo in ga objamemo, nas življenje sprejme ter objame nazaj. Prav tako ostale tematike v knjigi ponujajo edinstven ter učinkovit pristop k izboljševanju ter razvijanju našega odnosa do vsega, kar se nam dogaja ali nam tako ali drugače prihaja na pot. Skozi zaupanje v ta proces ter skozi spremembo in samost, ki jo po mojem mnenju vsak izmed nas mora znati sprejeti ter se v njej naučiti živeti, pa nas pot vedno znova pripelje do moškega in ženske, ki se na svoji poti ljubezni in rasti prepletata in se drug ob drugem gradita. V knjigi je 45 misli, ki opisujejo naša življenja ter pot, na katero bi vsak izmed nas vsaj enkrat v življenju moral stopiti, če bo želel srečo najti - to je pot vase.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi