Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C

Blejski dnevi z Okusi Bleda 2018

##VIEWS##

Blejski dnevi so tisti dnevi, ko se Bled zašibi od turistov.

Blejski dnevi so tisti dnevi, ko se Bled zašibi od turistov. Ti si v treh dneh, kolikor trajajo, pridejo ogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Največ pa se jih seveda zbere na tradicionalno blejsko noč, ko »zažari« jezero. Prostovoljci v čolnih namreč na jezersko gladino položijo okrog 15.000 lučk v jajčnih lupinah, ki jih tradicionalno pripravlja domačin Andrej Vidic. Le-te izdela v nekaj mesecih, jajčne lupine pa mu priskrbi slaščičarna Zima na Bledu, kjer skrbno ločujejo jajčne lupine. Te lučke razsvetlijo jezero in njegovo okolico.

Kulinariko na prireditvi bodo zasnovali blejski lokalni partnerji pod destinacijsko blagovno znamko Okusi Bleda. Namen povezovanja je obuditev tradicionalne kulinarike, razširiti vedenje o tradicionalnih jedeh, pripravljenih in predstavljenih na sodoben način ter promocija. Ustvarjalna ponudba, ki izvira iz bogastva lokalnih jedi, bo predstavljena na Blejskih dnevih. Obiskovalcem prireditve na Bledu bodo vse tri dni na voljo tradicionalne lokalne specialitete, pripravljene iz svežih, sezonskih sestavin, predstavljene na način »ulične prehrane«, posebno pozornost pa so pri predstavitvi namenili trajnostni komponenti.

Dogodek je trajnostno usmerjen in podpira gibanje Zero Waste, saj se je občina Bled pridružila k projektu družbe brez odpadkov. Za strežbo hrane se uporablja drobni inventar in embalažo iz ekološko razgradljivih materialov (les, bambus, papir). Odpadke se zbira ločeno in se jih sproti oddaja na ekološke otoke na prireditvenem prostoru. Na ekoloških otokih vam bodo tudi svetovali glede ločevanja.

Oglejte si tudi