Oceni objavo

Prestižna revija Science objavila članek, h kateremu so prispevali tudi slovenski raziskovalci

Prestižna znanstvena revija Science je objavila članek »Over 29%-efficient Monolithic Perovskite/Silicon Tandem Solar Cell Enabled by Enhanced Hole Extraction«, pod katerega so se podpisali nemški, litvanski in slovenski raziskovalci. Slednji so iz Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO), ki deluje na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE), in sicer doc. dr. Marko Jošt, dr. Gašper Matič in prof. dr. Marko Topič.

Članek obravnava izdelavo in delovanje rekordne monolitske tandemske perovskitno-silicijeve sončne celice, ki je kot prva na svetu presegla učinkovitost pretvorbe 29 % pod standardnimi testnimi pogoji (certificiran rezultat znaša 29,15 %). Gre za vrhunski dosežek, ki predstavlja nov mejnik učinkovitosti pretvorbe sončnih celic. Še toliko bolj, saj je celica brez enkapsulacije ohranila 95 % delež učinkovitosti pretvorbe po 300 urah kontinuiranega delovanja, kar je zelo vzpodbudno in napoveduje dolgoročno stabilnost delovanja. Uspešno sodelovanje sofinancirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Združenje nemških raziskovalnih centrov Helmholtz, slednji v okviru bilateralnega projekta TAPAS.

»Leta 2018 je dr. Marko Jošt izdelal rekordno celico s 25,5 % učinkovitostjo pretvorbe in v zgolj dveh letih smo pod vodstvom prof. Steva Albrechta uspeli nadgraditi tandemsko celico in dosegli preko 29 % učinkovitost. Dokaz več, da smo v svetovni špici! In to je velika motivacija za naprej,« pravi prof. dr. Marko Topič, predstojnik LPVO na UL FE.

vir: Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi