Oceni objavo

40 let Triglavskega narodnega parka

V letu 2021 obeležujemo 40-letnico razglasitve prvega zakona o Triglavskem narodnem parku. Triglavski narodni park je kot edini narodni park v Sloveniji vedno bolj privlačen za obiskovanje, prav tako pa je glede na dogajanja na svetovni ravni (podnebne spremembe, pomen ohranjanja narave in biodiverzitete) ključno območje v smislu naslavljanja pomembnih nalog in vlog, ki jih ima ohranjena narava, kot poligon za učenje ter ozaveščanje itn.

Program Človek in biosfera (UNESCO MAB) letos praznuje 50 let delovanja. V programu so bila vzpostavljena štiri slovenska biosfena območja, Triglavski narpodni park je del Biosfernega območja Julijske Alpe. V letošnjem letu je ena izmed pomembnih aktivnosti označitev Biosfernih območij ob državnih cestah. Omenjena infrastruktura bo prebivalce in obiskovalce obveščala, da vstopajo v prostor, ki je kot vrednota prepoznan tudi na svetovnem nivoju in je pod UNESCO-vo zaščito.

Javnost želimo, poleg oznanitve teh pomembnih obletnic in dogajanj ob njih, seznaniti s preteklim delom Javnega zavoda Triglavski narodni park, predvsem pa z delom, ki nas čaka v prihodnje / z izzivi, s katerimi se soočamo.

V ta namen bomo organizirali tiskovno konferenco dne 21.10.2021 (več podrobnih informacij ter vabilo še sledi) in pripravili dodatno gradivo, ki bo obravnavalo tovrstne vsebine.

Besedilo in fotografije: Triglavski narodni park

Oglejte si tudi