Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
JUTRI
13°C
5°C
SRE.
12°C
9°C
Oceni objavo

Center za krepitev zdravja na šturskem kulinaričnem popoldnevu

V sredo, 10. januarja, smo v šoli pripravili poseben dogodek – kulinarično popoldne Šturskih gurmanov za zunanje goste. Povabili smo osebje Centra za krepitev zdravja (CKZ) Ajdovščina in udeležence njihovih delavnic, namenjenih zdravemu hujšanju.

Lahko bi rekli, da je organizacija dogodka že skoraj tradicionalna, saj je bilo tokratno sodelovanje izpeljano že v drugo. Zakaj? Ker predstavlja zanimivo medgeneracijsko druženje, tako za udeležence delavnic CKZ-ja kot tudi za nas - učence. In drugič, ker tako Gurmani s tem širimo vedenje o zdravem načinu prehranjevanja skupini ljudi, ki se zavestno trudi spremeniti svoje življenjske navade na boljše. V gospodinjski učilnici smo prikazali, kako vzamemo v roke zdrave lokalne sestavine in recepte, kako jih posodobimo in oplemenitimo ter na koncu lično postrežemo. Zavestno smo se izogibali nezdravim sestavinam. Zakaj in kje smo svoje trike uporabili, smo razkrivali svojim poslušateljem.

Šturski gurmani smo gostili 20 odraslih udeležencev. Za njih smo poleg raznovrstnih jedi pripravili tudi koncept delovanja in predstavitev naše kulinarične šolske skupine.

Večer se je ob krajšem kulturnem programu začel s šturskim 'tartufom'; kroglico, pripravljeno iz albuminske skute in prahom suhega paradižnika, ki je bila postrežena na podlagi iz koruznega hrustka. To je bil uvod. Sledil je korenčkov pire s črno lečo in domačim kefirjem, nato kremna juha s koromačem in čipsom iz sladkega krompirja, temu pa še ješprenj z radičem in praženimi orehi. Prvi posladek je bila nešpljeva krema z ajdovimi kokicami. Za konec smo goste posladkali še s pogačo, pripravljeno iz moke grozdnih pešk, tej pa smo dodali še preliv, pripravljen iz grozdnih jagod sorte izabela - smrdljivka. Zraven smo pokuševalcem postregli še figovo 'kofje'. Kofje, kot so ga včasih ponekod pile naše none, ker ni bilo denarja za pravo kavo. Vsaj tako so nas o njem podučile gospodinje s Planine.

Večer smo zaključili z glasbo in prijetnim klepetom. Bili smo zelo zadovoljni in veseli, da nam je šlo vse kot po maslu in smo uspeli gostom pokazati vsaj del našega znanja, strasti do kulinarike in otroško energijo. Skoraj kot v pravi gostilni.

Skozi njihove komentarje, zahvale ter pohvale smo začutili, kako smo jim polepšali dan in jih naučili nekaj novega. Da so bili res zadovoljni, vemo tudi iz dejstva, da smo se s CKZ že dogovorili za nadaljnje sodelovanje.

Šturski gurmani in mentorica Petra Ušaj

Oglejte si tudi