Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Vse bolj prepoznavna InCastra 2022 privabila lokalne podjetnike in navdušila obiskovalce

V začetku preteklega meseca se je v Ajdovščini odvil gospodarsko – podjetniški dogodek InCastra – dan ajdovske industrije in podjetništva. Organizacijo dogodka je prevzela Ljudska univerza Ajdovščina. Kljub prvotno, 16. in 17. septembra zaradi dežja odpovedani prireditvi, je organizatorjem tudi tokrat, v ne ravno obetavnem vremenu, na prizorišče uspelo privabiti veliko obiskovalcev.
V Ajdovščini je potekala že peta InCastra, ki jo je obiskalo več kot 300 učencev vseh šol iz občine Ajdovščina, na dan sobote pa se je predstavilo preko 40 lokalnih podjetij in prireditev je kljub spremenljivemu vremenu obiskalo mnogo obiskovalcev. InCastra je potekala v dveh dnevih, petek je bil namenjen osnovnošolski mladini, da podrobneje spozna ajdovsko gospodarstvo in vstopi v zakulisje samih podjetij. Sobotni dan je zaznamovalo sejemsko prizorišče, kjer so se obiskovalcem predstavila podjetja. Letos je bil na sporedu tudi spremljevalni program, ki je zajemal dva dogodka. Dogodek Industrija in družba 5.0 je 15. septembra potekal v Dvorani prve slovenske vlade, v okviru tradicionalnega srečanja gospodarstvenikov, kjer je beseda tekla predvsem o izzivih ajdovskega gospodarstva s področja digitalizacije. Dogodek je gostil župan Tadej Beočanin. V tednu med 19. in 23. septembrom pa je InCastrin spremljevalni program popestril dogodek Mladi in Castra, ki ga je organizirala Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Dogodek je gostil več kot 280 devetošolcev iz lokalnih osnovnih šol. Učenci so se spoznali s poklici in s podjetniki, ki so jim skozi primere lastne prakse približali znanje oziroma kompetence, ki jih potrebujejo za opravljanje različnih poklicev v njihovih podjetjih.

Dogodek InCastra v Ajdovščini postaja stalnica, ki združuje podjetja iz občine Ajdovščina. Občina Ajdovščina, kot pobudnik in ustanovitelj InCastre, želi z dogodkom osvetliti pot domačega gospodarstva. Tokrat je na Incastri sodelovalo preko 40 domačih podjetij, podjetnikov in organizacij: Incom Leone, Mlinotest, Donet, L-Inox, Stebana, Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Zavod BETA in Garaža, Primorska hranilnica, Severno primorska gospodarska zbornica, Območna obrtno-podjetniška zbornica, C-Astral, Dezis, Modelarsko društvo Ventus, Aeroklub Josip Križaj, Eko koča Nanos, Ranč Tunink, Vipava Valley Adventures, Avto Batič, Škrlj, Pivovarna Castra, eMundia, Ma-ko, Nova KBM, VRC, Univerza v Novi Gorici, Metis, Čebelarstvo Lisjak, Vila Lavanda, Pivovarna Pelicon, Bni Sontius, Studio sport pole dance, Kmetijska mehanizacija Luka Leskovec, TIC Ajdovščina, Plesni center ADC, TRIO, Bakerman Dietz, EL1 plesna scena, Slaščičarna Šturje, Pipistrel, Metal Design, Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina, Tekstina, Avto Krka, Škrlj, ŠENT, Hiša mladih, Center za krepitev zdravja, Inštitut za mladinsko politiko in Mladinski svet Ajdovščina.

V petek je bil dan za zadnjo triado osnovnošolcev iz različnih šol Vipavske doline. Verjamemo, da so mladi prejeli uporabne in zaželene smernice za njihovo nadaljnje šolanje in poklicno usmeritev. Za učence so bili organizirani vodeni ogledi po podjetjih v Ajdovščini. Na samem prizorišču InCastre pa je za njih potekal animacijsko-izobraževalni program, vezan na samo dejavnost podjetij. Mladi so lahko dodobra spoznali poklice in se seznanili z lokalnim trgom dela. Upajmo, da bodo njihove nadaljnje odločitve o izbiri šolanja vsaj malce lažje in bolj jasne. Iz prve roke so lahko izvedeli, kakšna znanja in kompetence so potrebne za opravljanje določenih poklicev, kakšni so delovni pogoji in vzdušje v podjetjih.

V soboto so se predstavila različna, velika, srednja, mala in mikro podjetja, ki žanjejo uspehe doma in v tujini. Ajdovščina je bila že v preteklosti pomembna strateška točka in danes z raznolikostjo, inovativnostjo, velikostjo ter številčnostjo podjetij za tem prav nič ne zaostaja. Ustvarja se bogata baza in preplet različnih ter redkih gospodarskih dejavnosti. Na stojnicah podjetij so obiskovalci lahko prejeli veliko uporabnih in novih informacij o aktualnih ponudbah ter delu samih podjetij. Prav tako so lahko odkrili, katera podjetja trenutno zaposlujejo in iščejo okrepitve na posameznih področjih ter kakšna znanja oziroma spretnosti potrebujejo za zaposlitev na iskanem delovnem mestu. Podjetja pa so tudi odkrila nove možnosti sodelovanja in izmenjala medsebojne dobre prakse dela.

Sobotni dogodek pod šotorom na letališču je povezovala priljubljena ekipa Radia Robin. Za razvajanje brbončic sta poskrbeli podjetji Mlinotest in Incom Leone ter ostali domači in okoliški gostinci. S ponudbo Erika Dietza in Slaščičarne Šturje pa je bila InCastra tudi mini kulinarični spektakel. Za pester družabni program je bilo poskrbljeno. Najmlajše in malo večje otroke je s svojimi čarovniškimi vragolijami zabaval čarovnik Jole Cole, s poučno in humorno predstavo o zdravi prehrani in gibanju Žabica Brokolina in Polž Sladkosned pa je otroke navdušilo Miškino gledališče. V popoldanskih urah je nad InCastro posijalo sonce in otroci so se lahko zabavali tudi na napihljivih igralih.

Zaključek InCastre je, kot vsako leto doslej, začinila velika InCastrina nagradna igra, ki je srečne dobitnike odpeljala na letalske polete nad Vipavsko dolino ali jih obdarila z izdelki in storitvami podjetja Mlinotest, Incom Leone ter Metal design.

Vsi prisotni so se naučili veliko novega, stkali nova poznanstva in veze. Po nekajletnem premoru tovrstne dogodke pozdravljamo z odprtimi rokami.

Oglejte si tudi