Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SRE.
11°C
8°C
Oceni objavo

Predstavitev zbirke Gospodu gre moja hvalnica

V nedeljo, 26. novembra 2023, je otliško cerkev Angelov varuhov napolnilo petje psalmov avtorice Katarine Vidmar iz nove knjige z naslovom Gospodu gre moja hvalnica – zbirke spevov med berili in pred evangelijem za liturgično leto B.

Zbirko psalmov, ki je luč sveta ugledala v tiskani obliki avgusta 2023, je izdal in založil Zavod za cerkveno glasbo, imprimatur pa je izdala Škofija Koper. Nova knjiga sledi pred letom dni izdani zbirki z naslovom Glej prihajam, v kateri so spevi med berili za liturgično leto A, ki se je z nedeljo Kristusa Kralja izteklo. In prav na to nedeljo so nam pevci MePZ Angelski spev Otlica in pevci MePZ župnije Podraga pod vodstvom zborovodkinje Nadje Bratina Berčan ter solist, tenorist Jože Oblak, predstavili nekaj izbranih psalmov iz nove zbirke. Pevce je na orglah spremljala organistka Tonja Slokar. Avtorica Katarina Vidmar je k sodelovanju povabila s. Diano Novak, ki je pri izdaji zbirke opravila glasbeni pregled. Njena besedna predstavitev se je dotaknila ne le novonastalih psalmov in spevov pred evangelijem, ampak tudi pomena ostalih pétih delov bogoslužja. Prav tako smo lahko med pogovorom slišali številne zanimivosti, ki so se zgodile avtorici v času snovanja in uglasbitve psalmov.

Katarina Vidmar je besedilo psalmov »zajemala iz čiste studenčnice« Božje besede. Besedila so v formi, ki jo predvideva naše bogoslužje v liturgičnih knjigah. Tako kot v predhodni zbirki je tudi v novi knjigi spevov avtorica uglasbila psalme in speve pred evangelijem za vse svete maše, ki jih prinaša lekcionar za nedelje in praznike, ter velikonočno, binkoštno in telovsko pesem slednico. Tako imamo pregledno in urejeno zbirko, ki sledi lekcionarju, in je kot taka v veliko pomoč zborovodjem, organistom in pevcem.

Urednica zbirke in izdaje dr. Cecilija Oblonšek v predgovoru k novi zbirki z veseljem ugotavlja, da je lanskoletna zbirka lepo zaživela na slovenskih korih in med pevci. To priča o tem, da je avtorica uglasbitev Katarina Vidmar preko dela s pevci v domači župniji na Otlici in zaznavanju pevskih moči v cerkvenih zborih v okolju prepoznala vokalne moči povprečnih cerkvenih zborov in se jim tako s primerno zahtevnostjo glasbene materije posameznega psalma ali odpeva približala. Melodije niso prezahtevne, upoštevala je zakonitosti obsega nešolanega posameznega pevskega glasu ter tako omogočila, da pevci brez težav usvajajo nove melodije psalmov iz tedna v teden. Poskrbela je tudi za prilagoditve glede izvajanja; izvajalcem ponuja možnost, da lahko posamezni psalm izvajajo enoglasno (zbor ali psalmist) oziroma večglasno, če pevski sestav razpolaga s potrebno vokalno zasedbo za večglasje. Njene psalme odlikuje preprostost, nikakor pa ne banalna praznost. S primerno izbiro tonalitete in ritma je avtorica zvesta sledilka besedilu, ki ga z melodijo ustrezno podkrepi, a ne preglasi Božje besede. Tako ta »plemenita preprostost«, kot jo imenuje dr. Cecilija Oblonšek, v psalmih Katarine Vidmar najde pot do pevcev in vključuje vse vernike pri bogoslužju.

Poleg prepevanja njenih avtorskih del so se pevci in vsi zbrani na predstavitvi, ki je bila dan po slovesu od Jožeta Trošta, spomnili še pokojnega skladatelja z njegovim psalmom Gospod, ti si delež moje dediščine. Ta molitev je bila hkrati zahvala za njegovo delo in življenje, ki ga je v polnosti posvetil cerkveni glasbi in glasbenikom.

Psalmom na pot, ustvarjalcem dogodka in vsem, ki smo obdani z uglasbenimi in zgledno predstavljenimi psalmi preživeli lepo popoldne, je na koncu koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak podelil apostolski blagoslov.

Jerica Rudolf, foto Teo Krivec

Oglejte si tudi