Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Po Jakobovi poti tudi čez Vipavsko dolino

Letos poteka 20 let, kar je bila trasirana in primerno označena Slovenska Jakobova pešpot. Takrat sta ta del znamenite svetovne romarske poti 'Camino', ki se steka v Compostelo v Španiji, zasnovala zakonca Rigler iz Ljubljane. Pred desetimi leti pa sta zakonca Helena in Franc Štefanič s Kočevskega trasirala in označila tudi kolesarsko pot, ki poteka nekje vzporedno. Po slovenskih tleh potekajo tri veje te poti in sicer najkrajša je od Ljubljane do Višarij, drugi del je od Prekmurja do Ljubljane in tretji, najdaljši odsek pa od Slovenske vasi na hrvaški meji preko Ljubljane do Trsta. 

Glede na to, da sem ostali dve že prekolesaril, sem se letos odločil, da se pridružim romarjem na glavnem deblu, kot imenujejo ta del. Okrogle obletnice smo obeležili v Ljubljani v cerkvi sv. Jakoba na njegov god. Na slovesnost, ki jo je vodil nadškof Stanislav Zore, so prišli Jakobovi romarji peš in s kolesi iz vse Slovenije. Primorski romarji so mašo snemali. Za lepo petje je poskrbela vokalna skupina Kantate iz Kočevja, ki je tudi letos praznovala trideseto obletnico prepevanja. Veseli smo bili, da sta prav avtorja kolesarske poti Tatjana in Frenk tudi člana te glasbene skupine.

Na slovesnosti je nadškof podelil zakoncema Metodiju in Marjeti Rigler visoko cerkveno priznanje. V nagovoru sta nato slikovito predstavila nastajanje poti ter nekaj dogodkov v dvajsetih letih, ki so jih zaznamovali romarji po Sloveniji. 

Na tem letošnjem romanju se nas je zbralo 29 kolesarjev iz vseh koncev Slovenije. Mnogo jih je to pot že večkrat prekolesarilo, Primorci smo bili pa tokrat prvič. Pot poteka predvsem po stranskih poteh in obišče mnogo cerkva, ki so posvečene sv. Jakobu. Na primorsko smo se pripeljali iz Logatca do Razdrtega in nato v Podrago k barvitemu mozaiku, kjer smo se tudi fotografirali. Po kratkem počitku smo se povzpeli do Štjaka in nadaljevali pot v Trst do morja in na zaključno mašo pri sv. Jakobu.

Med potjo smo, kot se za romarje spodobi, precej molili in si ogledali mnogo znamenitosti, ki smo jih srečali na poti. Blagoslovljeni sta bili tudi dve predstavitveni tabli o tej poti v Novem Mestu in Ljubljani. Vsi smo bili na koncu zelo navdušeni nad dobro družbo, še boljšo organizacijo zakoncev Štefanič ter ugodnim vremenom, za katerega smo imeli božji blagoslov.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi