Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Blagoslov prenovljenih orgel v Lokavcu

V cerkvi Marije Vnebovzete v Brithu smo blagoslovili prenovljene orgle. Iz župnije Velesovo na Gorenjskem jih je prepeljal in v celoti obnovil Lokavčan Uroš Kovač.
Uroševa ljubezen do orgelske glasbe se je začela z učenjem igranja na ta instrument, bolj kot se je njegova srednješolska pot bližala koncu, bolj ga je začelo zanimati, kako orgle delujejo, kako jih izdelujejo ... Danes je študent lesarstva na Biotehnični fakulteti v Ljubljani in prepričani smo lahko, da bo študijsko znanje s pridom dodal vsemu, kar ve tudi o izdelovanju orgel.

Prav njegova sla po tem, da bi o »kraljici inštrumentov« vedel čim več, ga je povezala z mnogimi ljudmi, med drugim z orglarskim mojstrom Tomažem Močnikom, ki mu je povedal za odslužene orgle iz Velesovega, od leta 2008 shranjene  v adergaškem samostanu.  Orgle so bile narejene v prvi polovici 19. stoletja in so do odstranitve zaradi dotrajanosti igrale v cerkvi svete Marjete v vasi Trata pri Velesovem. Uroš je z veseljem sprejel ponudbo velesovskega župnika, orgle leta 2014 prepeljal v Lokavec in jih v treh letih v celoti obnovil.

Obnova orgel je izjemno delo zavzetega mladeniča, ki je v nedeljo, 8. 10., ob navzočnosti upokojenega koprskega škofa Metoda Piriha, domačega župnika Bogomirja Trošta, župnika Slavka Kalana iz župnije Velesovo in drugih zaigral pri slovesni maši. Obnovljene orgle so dostojne naslednice tistih, ki so na koru v Brithu pele, preden je cerkev začela propadati. Od obnove cerkve leta 1987 je ostajala živa tudi želja, da v Brithu nekoč ponovno zapojejo tudi orgle. Uroš je to željo uresničil, spregledal vsa nejeverna zmigovanja z glavo, preslišal vse besede, da se ne splača, in se zagrizel v delo. V nedeljo se je zahvalil vsem tistim, ki so mu ob tem pomagali tako materialno kot z lepo besedo. Zahvaliti pa se moramo predvsem mi, župljani in krajani Lokavca, ponosni, da živijo med nami taki mladi.

Bojana P. Kompara

Oglejte si tudi