DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C

Vaja Barnica

V predoru Barnica na hitri cesti H4 se je v nedeljo, 12. maja odvijala vaja z namenom preverjanja sodelovanja sil za zaščito in reševanje in drugih pristojnih služb ter opreme za posredovanja v takih primerih. Na vaji je sodelovalo 92 udeležencev - gasilcev, reševalcev, policistov, civilne zaščite in delavcev Darsa.

Predpostavka vaje je bila, da je v predoru Barnica, iz smeri Razdrtega proti Vipavi, trčilo več vozil. Razlog je bila vožnja vozila v napačno smer. V nesreči je bilo 14 oseb poškodovanih, ena oseba je umrla. Zaradi naleta vozil pri visokih hitrostih je prišlo do razlitja vnetljivih tekočin, ki so povzročile požar. Zaradi velikega števila udeležencev je šlo za množično nesrečo. Aktivirani so bili GRC Ajdovščina, PGD Vipava, PGD Podnanos, PGD Vrhpolje, PGD Postojna, PGD Razdrto, PGD Hruševje, PGD Studenec, NMP Ajdovščina, NMP Nova Gorica, NMP Postojna, Policisti iz Nove Gorice in Kopra, pripadniki Rdečega Križa, pripadniki Civilne zaščite, delavci Darsa, poklicna enota JZGRD Nova Gorica pa je nudila podporo s štabnim vozilom. Kot ponesrečenci so v vaji sodelovali gasilci PGD Col, PGD Selo, PGD Šmarje in PGD Ajdovščina.  

Prvi so bili na kraju gasilci iz PGD Vipava in PGD Podnanos, nakar smo prišli gasilci iz GRC  Ajdovščina. Poveljnik Blaž Mlečnik je takoj prevzel vodenje intervencije ter začel z organiziranjem dela in povezovanjem različnih služb. Namen vaje je bilo preverjanje sodelovanja različnih služb in tehnike, kar se je tokrat izkazalo za dobro, saj so se odpravile napake v delovanju radijskih zvez in komunikacijo (slišnostjo) med enotami. Še vedno pa so enote iz Vipavske doline podhranjene z opremo za posredovanje v predorih. Na kratki analizi po vaji so predstavnik vseh služb in zunanji ocenjevalci  izmenjali svoje pripombe in opazke ter pobude za izboljšanje sodelovanja in za kakovost reševanja.

Zahvaljujemo se vsem službam za dobro sodelovanje, zaposlenim Darsa ter ostalim prisotnim na vaji, pri sami organizaciji in izvedbi vaje.

Miloš Tutuš


Oglejte si tudi