JUTRI
25°C
8°C
SOB.
26°C
10°C
Oceni objavo

Kako na lažji način do namiznih oljk

Vsi vemo, da so oljke izjemno koristne za naše zdravje. S tem zavedanjem uporabljamo oljčno olje, prav tako pa radi seženo tudi po namiznih oljkah. Če se želimo izogniti industrijskim postopkom izluževanja oljk s pomočjo kemikalij in uporabiti tradicionalne naravne načine, je pot oljke od drevesa do mize dolga in zapletena.

Kako to pot olajšati, si je za svojo podjetniško idejo zastavila Klara Kobal, dijakinja 3. letnika Biotehniške šole Šempeter pri Gorici, doma z Ustja pri Ajdovščini. Z izdelkom, poimenovanim OleaLavator (lat. prati oljke), je na državnem tekmovanju v poslovnih idejah POPRI 4. aprila v Novi Gorici zasedla odlično drugo mesto. Komisijo je prepričala s podjetniško idejo, ki predstavlja avtomatiziran postopek izluževanja oz. razgrenjevanja oljk.

Za kaj pravzaprav gre? OleaLavator rešuje problem večmesečnega fizično napornega postopka menjavanja vode, v kateri iz neužitnega sadeža nastane okusna kulinarična dobrota. Vodo je namreč treba menjati vsakih nekaj dni. OleaLavator to opravi samodejno glede na programiran interval, predvsem pa tega nikoli ne pozabi. Postopek zato zahteva zelo malo naše pozornosti. V osnovi je OleaLavator cisterna (izdelava Kovinarstvo Tomislav Čermelj, Ustje), ki je konstrukcijsko in programsko prilagojena samodejnemu dotekanju in odtekanju vode. Potrebuje le električni priključek in priključek na vodovod ter možnost odtoka uporabljene vode.


Stara modrost pravi, da se najboljše rešitve rodijo iz potrebe. To velja tudi za opisani pripomoček. Če temu dodamo še timsko razmišljanje in delo, je uspeh zagotovljen.

KS Ustje

Oglejte si tudi