DANES
26°C
10°C
JUTRI
21°C
16°C
Oceni objavo

Člani društva DEŠK obiskali muzej v Budanjah

Konec zime je primeren čas za pohode, preden se ozračje ne ogreje preveč. Žepovski vsakoletni obisk hramov si želi v svojo družbo privabiti čim več gostiteljev s svojimi zanimivimi prostori – hrami. Letos je bilo preobsežno področje za vse obiske, zato smo se dogovorili, da pripravimo poseben obisk v pomladnem času za novonastali hram v Pišavah na koncu Kožmanov.

Sredi aprila smo se zbrali pred Domom krajanov v Žapužah in Klara Lokar, poznavalka stranskih steza, nas je popeljala na pohod po kozjih stezicah nad Žapužami in Dolgo Poljano. Postanek smo imeli predviden v Budanjah pred staro šolo, kjer nas je pričakal ''kustos'' muzeja Edo Krašna. Pred vhodom nam je že povedal osnovne podatke o Budanjah. Povabil nas je v notranje prostore, kjer so Budanjci zbrali mnogo artiklov iz kulturne dediščine domačih kmetij. V dveh sobah smo si ogledali najprej maketo o mlinih na Šumljaku in v notranjosti še ostale, dobro ohranjene eksponate. Pojasnil je posamezne skupine predmetov ter predstavil škatlo za marelice in ''škalabono''- metlico, po čemer so poznani Budanjci.

1/3



Po nekaj fotografskih posnetih smo se poslovili, ter odšli do končne točke v Pišavah. Na vhodu v novo 'zidanico' sta nas sprejela Elizabeta in Florjan Čoha, ki sta pred dobrim letom dokončala počitniški objekt. Predsednica društva DEŠK Mimica Šeme je prinesla šopek Elizabeti, ki je v teh dneh praznovala rojstni dan. Na mizah je ležala dobra hrana, ki se je že prilegla za zaključek pohoda.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi