Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Srebrni znak Slovenia Green destination za Vipavsko dolino

V ponedeljek, 12. junija 2017, je v Mariboru potekal prvi Zeleni dan slovenskega turizma, kjer so podelili letošnja Slovenia Green priznanja. Med prejemniki je bila tudi destinacija Vipavska dolina, ki je prejela srebrni znak Slovenia Green destination.
Priznanja Slovenia Green lahko pridobijo destinacije in ponudniki, uvrščeni v zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST). Slovenska turistična organizacija jo je razvila pred dvema letoma kot model, ki bi Sloveniji omogočal hitrejši razvoj trajnostnega turizma.Na letošnji podelitvi se je dosedanjim imetnikom znaka Slovenia Green pridružilo pet destinacij (zlato priznanje je prejela destinacija Podčetrtek, srebrno Vipavska dolina in Logarska dolina Solčavsko, bronasto pa Kočevsko in Polhov Gradec), trije ponudniki (hotel St. Daniel iz Štanjela ter blejska hotela Savica in Astoria), trije parki (Kozjanski park, Triglavski narodni park in Park Škocjanske jame), prvič pa so priznanje podelili tudi turističnim agencijam (RoundaboutTravel in VisitGoodPlace).

Občina Ajdovščina in Občina Vipava sta se kot destinacija Vipavska dolina skupaj odzvali na javni poziv za vključitev v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) že lani. V ocenjevanju je Vipavska dolina prejelaSloveniaGreensilver znak. Najvišje ocene, torej ocene čez 8,  je prejela na področju ohranjene narave ter zaščitene kulturne dediščine, ki je ustrezno umeščena v turistično ponudbo. Dosedanji napori za skupno sodelovanje občin, skupna strategije  za turizem ter ustrezno vzpostavljena skupna promocija, pa je Vipavski dolini prinesla oceno nad 8 tudi na področju destinacijskegamanagemnata in s tem tudi srebrni znak Slovenia Green.

Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga, oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo le vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem, kot zasebnem sektorju – in to ne zgolj v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. V tem procesu pa so ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za prebivalce, le tako jo bodo takšno doživeli tudi ljudje, ki jo obiščejo. V Zeleno shemo Slovenskega turizma se lahko vključijo tudi ponudniki turističnih nastanitev ter turistične agencije, vendar le, če so imetnik enega od okoljskih znakov, ki jih Slovenia Green priznava.

Janja Jazbar

Oglejte si tudi