Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Novi turistični spominki Vipavske doline

Vse drugače. Vse leto. S tem sloganom Vipavska dolina v zadnjem letu sporoča, da je privlačna turistična destinacija, ki navdušuje z edinstveno ponudbo in jo je vredno obiskati v vseh letnih časih. Tako sporočilo bodo v svet ponesli tudi turistični spominki z znamko Vipavska dolina, ki so jih zasnovali v ajdovski razvojni agenciji ROD.
V preteklih mesecih so ob pomoči številnih strokovnjakov izvedli obsežno študijo, nato pa so v sodelovanju z lokalnimi ustvarjalci pripravili prvo serijo turističnih spominkov, ki o Vipavski dolini pripovedujejo svežo, privlačnejšo in tudi drugačno zgodbo. "Najprej smo se potrudili zbrati čim več dejstev in zgodb, na katere smo v Vipavski dolini lahko resnično ponosni. Skupaj s strokovnjaki s področij kulinarike, vinarstva, sadjarstva, naravne in kulturne dediščine smo izluščili toliko zanimivih posebnosti, da je še nas, ki smo rojeni v teh krajih, prijetno presenetilo," je povedala Tanja Krapež iz Razvojne agencije ROD, ki je vodila projekt. Ko so ta dejstva nato primerjali s turističnimi trendi v svetu in s tem, kar turistinajbolj pogosto iščejo v Vipavski dolini, so zlahka prepoznali področja, na katerih ima Vipavska dolina kot turistična destinacija največje prednosti. Turiste v dolino najbolj pogosto privabi želja po okušanju lokalnih dobrot. Odlična vina in znamenite stare domače vinske sorte, sočno sadje, zanimive in zelo okusne domače jedi ter izvrstna ponudba kmetij in gostiln uvrščajo Vipavsko dolino med najbolj zanimive kulinarične destinacije v tem delu Evrope. V veliki meri turiste privlači tudi dejstvo, da so v Vipavski dolini vse leto naravnost idealni pogoji za šport in rekreacijo, tudi za zelo priljubljene adrenalinske športe, kot so prosto letenje, gorsko kolesarjenje in plezanje. Sodobne iskalce novih doživetij pa privlačijo številne naravne in kulturne znamenitosti ter redke posebnosti, kot so burja, avtohtone sorte vin in nekateri domači običaji. Tovrstna izkustva goste očarajo, zato želijo nanje ohraniti spomin z nakupom primernega spominka.

"Ko smo natanko vedeli, kaj želimo, smo k sodelovanju povabili domače ustvarjalce, tekstopisce, oblikovalce in likovne ustvarjalce, pa tudi domače obrtnike, ki so nam pomagali ustvariti turistične spominke z zgodbo in podpisom Vipavske doline. To je serija enostavnih, uporabnih izdelkov, ki s podobo in funkcijo spominjajo na okušanje, športne užitke in posebnosti Vipavske doline. Pripravili smotudi serijo posebnih embalaž, opremljenih z dodatno oznako 100% lokalno. Namenjene so domačim dobrotam, kot so na primer steklenica vina, kozarček domače marmelade ali doma posušena panceta. V primerni embalaži so te dobrote najbolj tipičen, zelo zgovoren in hkrati okusen spominek iz Vipavske doline," poudarja Tanja Krapež. Med novimi turističnimi spominki so odslej na voljo tudi otroški predpasniki z dodanimi recepti kuharskih mojstrov iz Vipavske doline, magnetki za hladilnik z ilustracijami vipavskih kulinaričnih posebnosti in majice za športnike. Povsem prenovljena pa je tudi ponudba razglednic, na katerih poleg tradicionalnih fotografij odslej najdemo tudi izvirne ilustracije kulinaričnih posebnosti Vipavske doline.

Novi turistični spominki so že v prodaji. V Vipavi jih najdete v Zavodu za turizem TRG Vipava in v kampu Tura, v Ajdovščini jih prodajata Trgovina in vinski bar Faladur ter MC – Hiša mladih, v Novi Gorici pa spominske Vipavske doline ponuja tamkajšnji TIC.

Oglejte si tudi