Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Izvir Hublja - glavna atrakcija in to 2 x

Znano je, da v Vipavski dolini pade ogromno dežja, tudi po 2.500 mm letno, vendar ne ob pravem času, zato je suša stalna težava kmetov. Največ padavin tradicionalno beležijo izven vegetacijske dobe, oktobra in predvsem novembra. Letošnji november je (za zdaj) postregel kar z dvema vrhuncema moče in to v razmaku štirinajstih dni, zanimivo obakrat ob koncu tedna.
In obakrat je bil izvir Hublja zelo obiskana lokacija in atrakcija. Med dežjem samim so ga obiskovali z avtomobili, ko pa je nehalo deževati, se je iz mesta proti Fužinam valila procesija obiskovalcev. In imeli so kaj videti – voda je brizgala iz vsake luknje in špranje, posebej slikovit je bil slap iz najvišje ležečega bruhalnika, ki se 'aktivira' le ob najvišji vodi. Ljudje so lahko podoživeli moč vode, ki se je penila čez kaskade in pršilo je daleč naokrog, skoraj kot ob Niagarskih slapovih. Zato so družabna omrežja preplavili posnetki (fotografije, videi) divjega Hublja, tudi iz zraka. Zato ne preseneča, da so v TIC-u v Palah zabeležili prve obiskovalce, ki so prišli v Ajdovščino prvenstveno zaradi bruhajočega Hublja.

Se pa le redko zgodi, da se Hubljeva predstava ponovi v tako kratkem času. V obeh primerih, 6. in 19. novembra je Hubelj dosegel skoraj enak najvišji vodostaj (200 cm) in pretok (45 kubičnih metrov na sekundo). Vse te podatke je moč spremljati na spletni strani agencije ARSO, saj so tudi na Hublju (v bližini elektrarne) postavili merilno napravo. Hubelj je bil sicer napolnjen do roba, ponekod tudi čez rob, vendar ni povzročil večjih težav. So pa jih nekateri drugi hudourniki, tako da so ob drugem močnem deževju nekajkrat posredovali gasilci, prvič pa jim na srečo ni bilo treba na teren.

http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H8630_g_30.html

Oglejte si tudi