Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
JUTRI
25°C
13°C
NED.
26°C
10°C
Oceni objavo

Ajdovski smučarji pred novo smučarsko sezono

Ajdovski smučarji so letos dobro izkoristili čas do začetka nove smučarske sezone. V času od maja do decembra so intenzivno trenirali in se pripravljali na domača in mednarodna tekmovanja. V začetku so pilili tehniko smučanja in odpravljali individualne pomanjkljivosti ter se prilagajali na novo smučarsko opremo. Sledil je čas intenzivnih kondicijskih priprav s sočasnim treningom na evropskih ledenikih.

Tako pripravljeni so se, tokrat prvič, odpravili na južno poloblo. Prave zimske razmere so doživeli na smučiščih Coronet Peak in Roundhill na Novi Zelandiji. Trening je trajal sedem tednov in razmere so omogočale, da so lahko trenirali tako slalom in veleslalom kot superveleslalom in smuk. S tem so si pridobili nove bogate izkušnje, saj je trening potekal na zelo različnih snežnih podlagah – od južnega pa do povsem poledenelega snega, bolje rečeno kar na ledu. Po vrnitvi domov in kratkem počitku so nova znanja in izkušnje preverjali na avstrijskih ledenikih in evropskem snegu. Trenutno nekateri utrjujejo svoje smučarsko znanje na ledenikih, drugi pa so v Skandinaviji - na Norveškem in Finskem, kjer pilijo svojo formo pred prvimi nastopi v Evropskem pokalu in na FIS tekmah. Na domače tekme – Primorski pokal, Pokal Primorsko - Notranjske regije in Veliko nagrado Mercatorja - pa bo potrebno še nekoliko počakati, saj se bodo začele šele v januarju 2014.

In kaj pričakujemo v prihajajoči zimi od naših tekmovalk in tekmovalcev?

Štefan Hadalin je lansko tekmovalno sezono končal kot najboljši mlajši mladinec na svetu. Po FIS točkah je bil na prvem mestu v slalomu, veleslalomu in smuku. Le splet neugodnih okoliščin mu je preprečil, da ni stopil na najvišjo stopničko tudi v superveleslalomu. V prihajajoči sezoni naj bi zmagoval na FIS tekmah, se uvrščal med prvih deset v evropskem pokalu in že stopil na tem nivoju tudi na zmagovalne stopničke. Ob ugodnem razpletu in presenečenju ga bomo morda videli nastopiti tudi na njegovi prvi tekmi v svetovnem pokalu.

Andreja Slokar je lansko sezono v kategoriji starejših deklic odpeljala vrhunsko. V skupnem seštevku Velike nagrade Mercatorja je suvereno zmagala in postala državna prvakinja. Bila je tudi najuspešnejša slovenska tekmovalka na mednarodnih tekmovanjih in osvojila največ pokalnih točk v svoji kategoriji. Pri tem pa ne smemo mimo izjemnega uspeha na Pokalu Loka, kjer ji je vsa svetovna elita te kategorije gledala v hrbet, tako v slalomu kot veleslalomu.  V novi sezoni bo nastopala na FIS tekmah in si nabirala prepotrebne izkušnje v mednarodni konkurenci, ki so predpogoj za vrhunske tekmovalne dosežke v alpskem smučanju. Morda ji bodo zvezde že letos dovolj naklonjene in bo lahko nastopila na kateri izmed tekem Evropskega pokala.

Kristina Fon je naša druga tekmovalka, ki je v lanski sezoni v kategoriji starejših deklic izjemno napredovala. Od tekmovalke, ki se v prejšnjih sezonah ni najlažje približala zmagovalnim stopničkam, je prerasla v tekmovalko, ki ji zmagovalne stopničke niso več tuje. Še več, tudi na najvišjo stopničko je že stopila. V prihajajoči sezoni prestopa v kategorijo višje, kjer bodo zahteve še ostrejše. Toda zaupamo v njeno znanje in delavnost tako da pričakujemo tudi v tej kategoriji konstanten napredek in dober seštevek FIS točk, ki ji bo iz tekme v tekmo omogočal boljšo startno številko in s tem boljše pogoje za tekmovanje.

Maja Bernard, Nežka Valenčič in Tilen Vidergar bodo v prihajajoči sezoni tekmovali v kategoriji starejših deklic oziroma dečkov. Na regijskem nivoju pričakujemo, da bodo vsi trije zmagovali oziroma se konstantno uvrščali na zmagovalne stopničke, na Veliki nagradi Mercatorja pa jim tudi zmagovalne stopničke ne bi smele biti tuje. Maja, ki v prihajajoči sezoni zaključuje s to kategorijo, bi morala resno računati na skupno zmago, medtem ko naj bi se Nežka in Tilen čim bolj približala temu vrhu in zasedla vsaj mesta med prvimi tremi v svojem letniku. Na vse tri računamo kot na državne reprezentante v svoji kategoriji.

Ostalih devetindvajset, od cicibank in cicibanov pa do mlajših deklic in dečkov, pridno dela na kondicijski pripravi, smučarski gimnastiki in akrobatiki. Ocenjujemo, da so te priprave ustrezne, toda od dela na snegu bo odvisno, koliko in kakšne korake bo naredil posameznik pri osvajanju smučarskega znanja in spretnosti. Mi jim bomo ponudili naše najboljše demonstratorje in učitelje smučanja, koliko in kako jih bo posameznik izkoristil pa ni več v naši moči. Pričakujemo samo, da se bo kateri odločil tudi za tekmovalno smučanje. Zato vabimo vse zainteresirane, da se nam pridružite ob torkih, četrtkih in petkih v mali dvorani na 'Policah'.

Sočasno bi izkoristili to priložnost, da vas povabimo na smučarski sejem, ki bo v prostorih Osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini od petka, 6. pa do nedelje, 8. decembra. V petek začnemo s prevzemom artiklov med 17.00 in 20.00 uro ter nadaljujemo v soboto s prevzemom in prodajo med 9.00 in 19.00 uro. V nedeljo začnemo s prodajo in izplačili ob 9.00 in zaključimo ob 13.00 uri. Istočasno bi vas povabili, da se nam pridružite v soboto ob 19.00 uri pri predstavitvi kondicijske priprave rekreativnih smučarjev, demonstraciji priprave smučarske opreme in predstavitvi naših reprezentantov pred prihajajočo sezono.

Jože  Bizjak


Oglejte si tudi