Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Z izobraževanjem do nove zaposlitve?

September je mesec, ki se ga večina učencev in dijakov boji, po drugi strani pa ponuja odraslim, predvsem brezposelnim, veliko možnosti za izobraževanje. Za začetek vsem znano dejstvo: v ajdovski občini je v zadnjih letih brezposelnost zelo narasla.

A to je le statistični podatek, za katerim pa se skriva veliko žalostnih zgodb in še več iskanja novih možnosti za zaposlitev, kamor spada tudi izobraževanje. Slednje je septembra v prostorih Obrtno -podjetniške zbornice Ajdovščina predstavil Medpodjetniški izobraževalni center Šolskega centra Nova Gorica in ponudil široko paleto različnih brezplačnih usposabljanj, od varjenja pa vse do kulinarike.

Eno od usposabljanj je bila tudi vedno aktualna tema: oskrba in nega na domu. Za usposabljanje na tem področju se je odločila skupina štirinajstih brezposelnih, od tega večina iz ajdovske občine. Po njihovih besedah to področje ponuja tako nove možnosti za zaposlitev kot tudi uporabo v vsakodnevnem življenju. Samo usposabljanje se je začelo z grenkim priokusom; kljub temu, da je ZRSZ prejšnjim skupinam povrnil potne stroške in jim poleg tega dodelil še nagrado za aktivnost, je ta skupina ostala brez vsakršne podpore, saj naj bi zanjo pošla sredstva.

To pa je le redke odvrnilo od obiskovanja usposabljanja in tako je večina z njim nadaljevala ter se dnevno vozila v Novo Gorico po novo znanje. K temu so veliko pripomogli prijaznost in strokovna ter pedagoška usposobljenost predavateljev, pa tudi koordinatorke izobraževanja Irene Četina. 

V šestih tednih usposabljanja se je nabralo res veliko znanja in brez dvoma ga bo vsak posameznik izkoristil po najboljših močeh, če ne v bodoči zaposlitvi, pa prav zagotovo v vsakodnevnem življenju.

N. N.

Oglejte si tudi