Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
8°C
-0°C
JUTRI
5°C
-7°C
Deli

'Hiša' napolnila dvorano

Med množico junijskih dogodkov je 4. junija v Dvorano prve slovenske vlade vabil dobrodelni koncert. Zasavska zasedba Hiša je pred polnim avditorijem godla za neodvisno življenje hendikepiranih. Droben korak v to smer je na pobudo organizatorja koncerta Venčka Petriča storila Občina Ajdovščina ter stopnice na oder nadomestila s stopniščno ploščadjo. Venčko je prvič v šesteletni zgodovini dobrodelnih koncertov obiskovalce pozdravil z odra.

Uvodoma je občinstvo nagovoril podžupan Alojzij Klemenčič ter predstavil novo pridobitev. Stopniščna ploščad je sicer nameščena že od letošnjega januarja, na slovesno predajo pa se je namensko počakalo. Investicijo v vrednosti 19.764 evrov je pokril občinski proračun. Stopniščno ploščad danskega proizvajalca je montiralo slovensko podjetje Caster dvigala d.o.o., nosilnost do 300 kg, oziroma hkrati se lahko peljeta dve osebi. Deluje na hidravlični pogon, je enostavna za upravljanje, popolnoma avtomatska ter varna – med stopnicami so nameščena infrardeča tipala, ob pojavu motenj se sistem ustavi. Dvorana prve slovenske vlade v Ajdovščini je prva v Sloveniji s takšno rešitvijo dostopa na oder. Že podžupan Klemenčič je uvodoma omenil, da je Ajdovščina prvo mesto po meri invalidov. Naziv je pridobila v letu 2003, odtlej je bilo odpravljenih mnogo arhitektonskih ovir, nove investicije pa se načrtujejo z upoštevanjem dostopnosti za vse.

Kljub nadvse dobri volji pa se prav vseh ovir ne da odpraviti. Venčko, na primer, zaradi svoje bolezni nujno potrebuje osebno asistenco, tako-rekoč 24-urno pomoč. Društvo YHD za teorijo in kulturo hendikepa si skozi program Neodvisno življenje hendikepiranih že vrsto let prizadeva, da bi to hudo težavo posameznikov zakonsko rešili. Sredstva programa namreč še zdaleč ne zadoščajo za kritje osebnih dohodkov zaposlenih asistentov. Kompleten izkupiček koncerta trboveljske zasedbe Hiša ter vse prejete donacije so v celoti namenjeni plačilu dela osebnih asistentov.

Zasedba Hiša, ki je nastopila že na prvem Venčkovem koncertu, je ponovno navdušila s preigravanjem avtorskih melodičnih rockovskih skladb. Odlično se je znašla tudi voditeljica Sabina Brečko Guček, ki je vskočila v zadnjem hipu. Za družaben in nadvse okusen zaključek pa so zaslužne gospodinje z Venčkotove rojstne vasi Planina.

sh

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!