Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
15°C
-2°C
JUTRI
16°C
-2°C

Predelava sadja tudi v letu 2017

Od maja do novembra letos je Ljudska univerza Ajdovščina v Učnem centru na Brjah izvedla skupaj preko 10 brezplačnih predavanj ter praktičnih delavnic za pridobitev znanj s področja predelave vipavskega sadja v različne izdelke in njihovega trženja, promocije, poznavanja sistema HACCP ter pravil glede označevanja živil. Program je sofinancirala Občina Ajdovščina.

Predavanj in delavnic se je udeležilo skupno več kot 350 udeležencev. Prišli so pretežno iz občin Ajdovščina in Vipava, nekateri pa iz območja Nove Gorice in Goriških brd. Zanimanje za nova znanja in izmenjavo izkušenj je bilo veliko. Kuhali so marmelado iz različnega sadja, sadje sušili ali predelali sadje v kašast sok. Znanja sta, glede na področje, podajali Blanka Samec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, in Vera Kodrič, ki ima bogate praktične izkušnje. Za tehnično podporo je skrbel Robert Bolko.
Večina udeležencev je povedala, da so bili z izvedbo zelo zadovoljni, kar nekaj pa jih je poudarilo, da so dobili celo več od pričakovanega. Všeč jim je bila predvsem raznolikost vsebin, ker so poleg znanj dobili tudi izkušnje nekoga drugega in konkretne napotke, kot sta npr. ustrezna čas in temperatura sušenja sadja. Pohvalili so podajanje primerov iz prakse, demonstracijo sušenja v sušilnici in tudi možnost pokušine suhega sadja. V bodoče si želijo še več znanj na navedenem področju in na drugih, kot so trženje izdelkov, gojenje agrumov in zelišč, obrezovanje oljk, priprava visokih gred ter vseh praktičnih nasvetov s področja kmetijstva. Zato bomo v prihodnje ponudili tudi nekatere izmed navedenih tem.
Vse zainteresirane vabimo, da se nam pridružite tudi v letu 2017. Začeli bomo s teoretičnimi vsebinami, z delavnicami o ureditvi in vzdrževanju sadovnjaka ter negi, obrezovanju sadnega drevja. Novost bodo tudi zeliščarske delavnice. Spremljajte spletno stran www.lu-ajdovscina.si in oddajte svojo spletno prijavnico.

V sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Nova Gorica – izpostava Postojna pripravljamo v torek, 17. januarja 2017, ob 16.30 na Stritarjevi ulici 1a brezplačno predstavitev razpisov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izvedeli boste, kakšne so možnosti za pridobitev finančnih sredstev iz razpisov za različne podukrepe in podpore za naložbe.

Tisti, ki znanja predelave sadja že imate ali ste si jih pridobili na delavnicah, ste morda zainteresirani za predelavo lastnega sadja. Za uporabo strojev v Učnem centru Brje se dogovorite z gospo Ingrid Marc na Občini Ajdovščina. Če pa bi želeli svoja znanja potrditi pred komisijo in se s področjem tudi poklicno ukvarjati, vam Ljudska univerza Ajdovščina nudi možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije – NPK Predelovalec sadja na tradicionalni način. 

Helena Furlan

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!