Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
10°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Približalo se nam je vesolje

VDC Ajdovščina-Vipava vsako leto v juniju organizira Tabor Kovk. Letos je potekal med 13. in 16. junijem v stavbi Društva tabornikov Ajdovščina. V času tabora so potekale različne aktivnosti, zelo zanimiv pa je bil četrtkov večer, ko smo se seznanjali z »vesoljskimi zanimivostmi«. Obiskala sta nas Jože Rutar in Miro Perhavec iz Astronomskega društva Nanos.
S projekcijo preko računalniškega programa smo pogled usmerjali v prostrano vesolje, predvsem v naše osončje. Pridobili smo zanimive informacije o planetih, ki krožijo okrog naše zvezde-sonca. Spoznavali smo, da v prostranem vesolju sploh nismo osamljeni ampak smo obkroženi z milijardami nebesnih teles. Oba sta nas pritegnila z neverjetnim znanjem o vesolju in njegovih skrivnostih.  Enostavno sta nam obrazložila tudi nastanek sončevega in luninega mrka.

Preko teleskopa smo zunaj opazovali zvezdnato nebo, ki je bilo za ogled dovolj čisto. Imeli smo možnost opazovanja Jupitra in treh izmed njegovih številnih  spremljevalk – lun. Strokovnjaka sta nam povedala, da je zvezda Danica in zvezda Večernica ena in ista zvezda oziroma planet Venera, ki kroži okrog sonca skupaj z Zemljo in drugimi  planeti našega osončja.

Bilo je zanimivo za  varovance, delavce in vse druge poslušalce in v vseh se je vzbudila želja, da bi o tej temi v prihodnje zvedeli še kaj več.

VDC Ajdovščina-Vipava

Oglejte si tudi