Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Bogatimo se in zorimo

Ljudska univerza Ajdovščina že 20 let omogoča neprekinjeno delovanje študijskih krožkov, vse od leta 1996. V šolskem letu 2015/16 je potekalo šest študijskih krožkov, ki se jih je udeležilo okrog 60 udeležencev različnih starosti in interesov.

Študijski krožki ali na kratko ŠK, ki jih je razvil Andragoški center Slovenije, so v širšem okolju že kar prepoznani in jih izvajajo različne organizacije ter društva po Sloveniji. Podpira jih Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. V njih se zbira manjše število oseb, ki se želijo neformalno učiti, družiti, izmenjati znanja in izkušnje. Vsebine krožkov odgovarjajo na potrebe članov, zasledujejo različne cilje in aktivirajo udeležence, da prispevajo tudi k razvoju domačega okolja. Na podlagi dela ŠK so v preteklih letih nastali zborniki, potekala so predavanja in ekskurzije … Nekateri krožki Ljudske univerze Ajdovščina so prejeli priznanje skupini za izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja, ena od mentoric pa je tudi letošnja dobitnica priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih.
Od oktobra dalje potekajo brezplačna srečanja novega študijskega krožka Zorenja – spoznavam sebe, učim se ob drugih”. Vodim ga mentorica Alenka Furlan. V tem krožku se člani srečujemo dvakrat mesečno in se pogovarjamo o temah, ki nam pomagajo pri osebni rasti. V sredo, 30. novembra 2016, smo medse povabili gospo Teodoro Kajfež. Z nami je delila svoje izkušnje o tujih deželah, saj je bila 28 let turistična vodička, predvsem na Bližnjem vzhodu. Ni nam opisovala le zanimivosti in lepot Izraela, Tunizije, Egipta, Sirije in drugih dežel, ampak tudi značilnosti življenja v teh krajih. Ob njenih pripovedovanjih smo ugotovili, da so povsod dobri in prijazni ljudje in da si nihče ni želel stvari, ki se sedaj dogajajo v teh državah. Ker je bil večer prekratek za vse vtise, smo gospo Kajfeževo gostili kar dvakrat.

Nekaj vtisov članic o učenju in druženju v krožku:

»Moja želja v krožku je, da izvem čim več novega in s tem rastem. Skupina udeležencev mi odpira pogled na svet ter pomaga pri boljšem razumevanju samega sebe. To je proces učenja, v katerem želim spremeniti sebe in ne drugih. Mnenja udeležencev mi pomagajo priti do boljšega razumevanja težav in problemov, ki jih prinaša življenje. Odlična mentorica poskrbi, da vsak pove svoje mnenje, korist pa imamo vsi.« (Zdenka)

»Čas,  preživet v krožku, je priložnost slišati nove misli, ideje, vzpodbude in jih tudi uporabiti  v praksi. Zaradi hitenja smo velikokrat zaprti v svoj svet razmišljanja. Pri krožku je priložnost, da v  moj svet pridejo še drugačne misli, mi prinesejo popestritev in nov veter.« (Andreja)

»Študijski krožek Zorenja – spoznavam sebe, učim se ob drugih nam pomaga do novih spoznanj. Znanja in izkušnje drugih bogatijo in širijo obzorja. Stkale pa so se tudi prijetne prijateljske vezi.« (Vida)

»Z veseljem pričakujem vsako ponovno srečanje krožka. Sleherna članica krožka je vir znanja, življenjskih  izkušenj in modrosti. Nesebično se medsebojno bogatimo.” (Darja)

Kako veliko lahko stori en krožek ali skupina za posameznika, njegove bližnje in širše okolje, je vidno tudi iz drugih aktivnosti krožka. Morda ste po stavbah v Ajdovščini in okolici opazili nalepljene zanimive misli, ki vam spremenijo dan? To vam podarjajo člani našega krožka. Kakorkoli, prav je, da storimo nekaj zase in za druge. Zato … bogatite se!

Alenka Furlan, mentorica krožka

Oglejte si tudi