Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Otroci spoznavajo Castro

V šolskem letu 2015/2016 smo se skupini Rumene in Modre pike iz Otroškega vrtca Ajdovščina odločili za sodelovanje v projektu »Slovenija – kot jo vidimo otroci«, kateri je bil podprt s strani Občine Ajdovščina. Namen projekta je bil, predstaviti skriti kotiček v svojem kraju skozi otroške oči.
Vzgojiteljice smo videle to kot priložnost, da se otroci pobliže seznanijo s svojim krajem. Po večkratnem raziskovanju mesta, je otroke najbolj pritegnil stari del mesta z rimskimi ostanki. Otroci so ves čas spraševali, kdo je zgradil obzidje, koliko stolpov je bilo, kdo je tukaj živel, itd.. Odgovore na ta vprašanja smo začeli iskati na TIC-u Ajdovščina, kjer so nam svetovali naj se dogovorimo za obisk muzeja v Ajdovščini. Kustosinja ga. Ana Kruh se je takoj odzvala na našo prošnjo in otrokom na zanimiv način predstavila Castro. Pokazala nam je oljenke, kovance, ključe, nakit, posodo, itd.. Otroci so spoznali, da je bila med najbolj uporabljenimi materiali v tistem času glina. O tem kako nastane in kaj vse lahko iz nje izdelamo tudi danes, sta nam v vrtcu predstavili članici KUID POC. Otroci so z ga. Nadjo Lešnjak in ga. Miroslavo Hrovatin izdelovali obeske za ogrlice, ki so jih podarili mama ob materinskem dnevu.

Ostanke Castre , ki smo si jih ogledali v muzeju, smo želeli poiskati tudi v mestu. Tu nam je bila v veliko pomoč ga. Zdenka Žigon, ki je sicer zaposlena v Lavričevi knjižnici. Prav tu nam je poskušala pričarati življenje v rimskem času tako, da je v Rimljana oblekla vzgojiteljico in okušali smo tipično sladico, rozine.Ob vodenem ogledu ostankov stolpov nam je pripovedovala veliko zanimivosti o navadah Rimljanov ter o tem kako je Castra nastala.

Otroci so se po vseh ogledih mesta najbolj navduševali nad muzejem, katerega so izbrali za »skriti kotiček«. Stvari, ki so otroke najbolj pritegnile, so izrazili z risbicami in izjavami. Na plakat smo zapisali vse kar so se naučili o nastanku našega mesta ter izdelali maketo Castre iz odpadnega materiala.

Pohvalimo se lahko, da smo pri projektu »Slovenija – kot jo vidimo otroci«, v katerem je sodelovalo 12 občin, v kategoriji vrtcev osvojili 1. mesto.

Mentorice: Ksenija Črnigoj, Maja Lešnjak, Janja Posega in Kristina Pupovac.

Oglejte si tudi