Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Ko narava postane igralnica

Bivanje na prostem je zelo pomembno za otrokov razvoj in zdravje. Že v predšolskem obdobju je potrebno otroke usmerjati v zdrav življenjski slog, saj otrok za njegov celostni razvoj potrebuje veliko gibanja, še posebej na prostem, kjer si pridobiva raznolike izkušnje. Otroška igrišča in atriji ponujajo veliko možnosti za učenje. Otrok pri gibanju razvija različne gibalne spretnosti; koordinacija, ravnotežje, vztrajnost, groba in fina motorika, pri starejših otrocih pa tudi natančnost in preciznost. Poleg igralnice lahko tudi atrij uporabimo za ustvarjalno učno okolje.

V našem vrtcu Ob Hublju, starostna skupina od enega do tretjega leta. so otroci zelo vedoželjni in igrivi, zato jim omogočamo veliko gibanja v naravi. Posebno jim je všeč naš atrij. Tudi v toplih pomladnih dneh nam drevesa ponujajo hladno senco.

Skupaj z otroki iz skupin Sovice in Žabice smo se odločili, da bomo dan preživeli v našem vrtčevskem atriju. Že jutranje sprejemanje se je pričelo v atriju. Otroke so namesto kock na blazini pričakala kolesa, skiroji, samokolnica, žoge, obroči in krede. Tudi malico smo pojedli v senci dreves. Dan smo nadaljevali z igro.

V sklopu projekta Zdravje v vrtcu, ki ga vsako leto organizira NIJZ, smo izvedli poizkus – Zakaj si moramo umivati roke z milom? Otroke je dejavnost zelo pritegnila, saj so sestavine zaznavali s svojimi čutili. Za uspešno izvedbo poizkusa smo potrebovali vodo, detergent za posodo in poper.

Vsak otrok je imel možnost poizkus izvesti tudi sam. Otrokom je bilo zelo zanimivo opazovati, kako milo prežene bakterije (poper je predstavljal viruse na rokah). Skupaj z otroki smo narisali in pobarvali različne vrste mikrobov. Za tem smo si temeljito umili roke ter se pripravili na kosilo. Kosilo na svežem zraku nam je zelo teknilo.

Predšolski otroci v starosti do treh let potrebujejo za zadostitev potreb po spanju tudi popoldanski počitek. Zadostna količina spanja je potrebna za krepitev odpornosti in ohranjanja našega zdravja. Strokovne delavke smo si zamislile, kako idilično bi bilo izpeljati počitek v atriju, pod sencami dreves. Za umiritev otrok smo uporabile zvoke iz narave. Šelestenje listja dreves, ptičje petje, šumenje reke Hubelj so otroke zazibale v sproščen spanec pod krošnjami dreves.

Tako otroci kot njihovi starši so bili nad izvedbo počitka na prostem zelo navdušeni, zato smo se odločile, da to ne bo samo enkraten dogodek, ampak bo postal del naše dnevne rutine v vrtcu.

K. Ivanović, M. Bizjak, P. Štakolič, A. Andlovic

Oglejte si tudi