Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Dopoldne s Silvo Copič

Profesorica, likovna pedagoginja na OŠ Otlica, slikarka, ilustratorka, ljubiteljica kolažev in abstrakcij. Umetnica vpeta med nebom in zemljo. Otroci, nepopisan list, so ustvarjalki kot novo ponujeno platno. Jasno in kratko jim predoča abstraktnost kot najbolj naraven in popoln dih umetniškega izražanja. Silva Copič to polnost lastnega izpovedništva dovoljuje - in še več, vspodbuja mlade k tovrstni ustvarjalnosti.
Tako se je prepustila množici vprašanj in uživala v otroški spontanosti. Otroke iz vrtca na OŠ Danilo Lokar v Ajdovščini je zanimalo, kako naredi ilustracije, kje dobi ideje, kaj nosi v kovčku, kako se odloči, kaj bo delala, kje je doma in kaj najraje počne ter kako se počuti pri nas. Ko so jo dodobra 'zasuli'  z vprašanji in potešili radovednost, so sledili odgovori. Odprtih ust so vpijali novo znanje. Izvedeli smo, da jo čopič spremlja od malih nog. Rada slika na velika platna. Ljuba sta ji pogled na kamen in v odprto sinje nebo. Pripovedovala nam je, kako nastajajo njene ilustracije ter nam podarila tri knjige, ki jih je ilustrirala, in abstrakcijo, ki buri domišljijo še danes. Povabila nas je, da si pogledamo, kako se šolski otroci izražajo skozi različne materiale in likovne tehnike. Skupaj smo se podali na pot, v Lokarjevo galerijo. Tu razstavljajo svoja likovna dela učenci z OŠ Otlica, katerih mentorica je bila prav Silva Copič. Uporabnost predmetov, še posebej so navdušili poslikani čevlji in copati, pestra paleta barv in kolaži, grafike, kipci in druge stvaritve so v otroških očeh dobile dodatno vrednost - tako bomo znali tudi mi, ko bomo šolarji!

Polni lepih vtisov smo se v družbi umetnice vrnili v vrtec. V glavah se nam je vrtelo na milijone slik ... Dopoldne se je prehitro iztekel.

Od Silve Copič smo se poslovili obogateni z delčkom zaklada likovno umetniške ustvarjalnosti, ki ga že štiri desetletja deli med otroke od 1. do 9. razreda osnovne šole.

Obljubila nam je, da se kmalu spet vidimo. Mi pa jo že nestrpno pričakujemo ...

Tajana Vitkovič

Oglejte si tudi