Že drugo šolsko leto smo otroci iz skupine Žirafe vključeni v projekt Turizem in vrtec. Letošnja izbrana tema je Okusni zakladi – lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom. Z otroki tako spoznavamo hrano in jedi, ki so značilne za naše lokalno okolje. Vsak mesec skupaj pripravimo eno tradicionalno jed iz naših krajev, pri čemer nam pomagajo stari starši, starši in različna okoliška društva.
V mesecu decembru smo povabili gospodinje s Planine, ki so z nami pripravile domače praznične testenine s paradižnikovo omako. Našemu vabilu so se prijazno odzvale gospe Vilma, Boža in Marija, ki so nam pokazale, kako lahko sami pripravimo testenine. Z otroki smo se pogovarjali, ali doma sami izdelajo testenine, pri čemer so nam povedali, da jih kupujejo v trgovini. Zaupali so nam, s katero omako jih najraje jedo in ugotovili smo, da je izbira omak zelo bogata.
Preden smo začeli z delom, nam je gospa Boža predstavila vse potrebne sestavine za pripravo testenin. Skupaj smo tako zamesili testo, ki je moralo nato pol ure 'počivati'. Testo smo nato valjali s pomočjo posebnih strojčkov za pripravo testenin, kjer je vsak otrok zvaljal svoj košček testa. Iz testa so otroci izdelali široke rezance in tudi rezance za v juho. Pripravili smo tudi okusno paradižnikovo omako, ki smo jo postregli k naši pašti. Otroci so bili skozi celo dopoldne zelo aktivni in so radi pomagali pri vseh dejavnostih. Njihov trud in vztrajnost sta bila poplačana, ko so lahko svoje testenine z omako tudi poskusili. Vsem je bila naša domača 'pašta' boljša kot tista iz trgovine. Iz naših izkušenj otroci tudi veliko raje pojedo jedi, pri katerih so vključeni v pripravo. Naše skupno druženje je bilo prijetno, sproščeno in dragoceno za vse nas. Iskrena hvala vsem gospodinjam za podarjen čas in vsa znanja, s katerimi ste nas obogatile. Veselimo se druženja in sodelovanja tudi naprej.
Alenka in Dolores




