Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

V šolo ne gredo sami

Da bi bil Gospod z nami. Zato smo – v nedeljo zvečer, 1. septembra, tik preden sedemo v šolske klopi in stopimo za katedre – dijaki in dijakinje, njihovi starši in sorodniki, profesorji in uslužbenci Škofijske gimnazije Vipava stopili v cerkev Marije, Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, da ga poprosimo za njegovo spremstvo, za modrost, za vnemo, za veselje, za pogum. Da ga poprosimo za blagoslov.

Škof dr. Jurij Bizjak, ki ga je Gospod poslal med nas, nam je za uvod rekel: »Gospod z vami.« Tako smo odprli roke in prejeli dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero njegovih darov. Brala se je Njegova beseda. Pod oboki se je prelivala glasba, ki je prišla izpod prstov dijakinj pod vodstvom vzgojitelja Roberta Roliha. Zajelo nas je toplo in mehko prepevanje mladih pesmi. In potem sočne besede rektorja Slavka Rebca in škofa Jurija, ki sta nam želela mir, ter spodbujala k pogumu in vedoželjnosti in skromnosti. To pa zato, da bi imeli življenje. Življenje, ki je v tem, da se praznimo in vedno znova prosimo, da nas Bog napolni. Potem smo videli in zaužili njegovo Telo in Kri. In prejeli obljubo, da bo vse leto z nami.

Takrat nam je podaril drug drugega, našo veliko skupnost, v kateri smo drug drugemu postali učenci. Učenci poslušanja, opazovanja in sprejemanja drug drugega. Učenci človečnosti, učenci življenja. Potem smo morali hitro v službo: stopili smo iz cerkve in si izmenjali besedo ali dve, si segli v roke, se nasmehnili in pozdravili. In kakor burja, ki je tedaj začela pihati z Gore, nas je nezavedno že objemal njegov bogati blagoslov.

Gospod je bil z nami. In je z nami ostal.

V ponedeljek, 2. septembra 2013, pa smo posedli na tribune športne dvorane v naši gimnaziji. Novi šolski kaplan, Primož Erjavec, je povzel misli, ki so se pletle večer prej ob sveti maši. Ušesa, oči in roke so besede, ki ob začetku šolskega leta odmevajo med nami. Z ušesi pozorno poslušajmo, z očmi prijazno in dobrohotno glejmo, z rokami delajmo tisto, kar ohranja naše in drugih dostojanstvo. Vse to zato, da bi imeli v sebi in med seboj mir in bi lahko vedoželjno pili novo znanje. Tako nas je vabil rektor.

Rvnatelj ŠGV Vladimir Anžel je izrazil dobrodošlico novemu kaplanu, predstavil nekaj manjših novosti v zvezi z izvajanjem pouka ter vse spodbujal k pogumu in potrpežljivosti.

Šolska skupnost se ob novem kaplanu veseli še zlasti dijakinj in dijakov prvih letnikov, ki na šolo in v dijaški dom prinašajo novo življenje in novo radovednost. Zanje so dijaki drugih letnikov pripravili sprejem v šolsko skupnost, ki so ga izpeljali že v torek, v dijaškem domu pa v četrtek.

MR in SR

 

Oglejte si tudi