Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Dijaki Škofijske gimnazije Vipava v Bruslju

Za tri nadobudne dijake tretjega letnika Škofijske gimnazije Vipava in profesorico Natašo Sever se je četrtek, 30. marca, začel že zelo zgodaj. Zarana nas je, še zelo dremave, sprejelo brniško letališče, od koder smo poleteli v Bruselj.
Po prihodu v belgijsko prestolnico in namestitvi v hotel smo se podali v mestno središče. Poleg glavnega trga in znamenitega Manneken Pisa – dečka, ki lula –  smo si ogledali še bolšji trg, kjer lahko človek kupi vse mogoče: od zaprašenih gramofonskih plošč, do zarjavelih ključev. Seveda pa nas je, čisto v škofijskem duhu, zaneslo tudi v cerkev ali dve.
Sodelovanje v projektu Your Europe Your Say 2017 ni bila le priložnost za ogled Bruslja ter sladkanje z belgijskimi vaflji in čokolado, temveč izkušnja, ki nam bo gotovo koristila tudi po zaključku srednje šole.

V treh dneh smo spoznali vrstnike iz vseh držav članic Evropske unije  in tistih, ki so sredi pogajanj za vstop. Spletlo se je veliko prijateljskih vezi, izmenjalo kar nekaj domačih naslovov ter, najpomembnejše, dodalo veliko novih prijateljev na Facebooku. Tri dni smo aktivno govorili angleško, kar ni bila le dobra vaja angleščine, temveč tudi dokaz, kako pomembno je znanje tujega jezika. Kritično razmišljanje o aktualnih problematikah, s katerimi se sooča Evropska unija, je od nas zahtevalo, da smo se morali poslušati, upoštevati mnenja drugih ter sprejemati mnoge kompromise. V tem kontekstu smo morali nekajkrat popustiti, nekajkrat pa ostale prepričati v pravilnost našega razmišljanja. Vse to so pomembne veščine, ki jih bomo morali čim bolje obvladati tudi v prihodnje.

Izrednega pomena pa se mi zdi to, da smo dobili občutek, kako se odloča o ukrepih glede aktualne problematike. Spoznali smo, da je resnično težko priti do sporazuma, ki bi zadovoljil vsa stališča, sploh ko govorimo o pomembnih problemih in je za sprejemanje na voljo malo časa.

Tadej Uršič, Katja Adamič, Jure Ferletič 

Oglejte si tudi