Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
15°C
-2°C
JUTRI
16°C
-2°C
Deli
7120

Prostovoljstvo in dobrodelnost na OŠ Col

Na šoli že od začetka šolskega leta deluje skupina prostovoljcev, učenk in učencev tretjega triletja in nekaj mlajših, ki na različne načine pomagajo mlajšim učencem, sošolcem, učiteljem ali pa skrbijo za boljše in lepše vzdušje na šoli. Devetošolka Ana Bajc je za svoje večletno prostovoljno delo na šoli prejela priznanje Mladinskega sveta Ajdovščina.

Učenci prvega triletja centralne in podružnične šole so bili solidarni do ljudi v Afriki, ki jih posledice globalnih podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. Priključili so se Karitasovemu »Teku podnebne solidarnosti« in v znak podpore prizadetim Afričanom pretekli kar nekaj kilometrov.

Člani krožka RK so v predbožičnem času organizirali zbiralno akcijo, v kateri so zbirali slikanice, ki jih učenci ne potrebujejo več. V akciji smo zbrali 83 knjig, od tega 22 v podružnici Podkraj.  Slikanice smo podarili Zdravstvenemu domu Ajdovščina, v otroške čakalnice, da bodo bolnim otrokom popestrile čakanje na zdravniški pregled.

V aprilu nas je obiskala humanitarna delavka Mira Delavec Touhami. Svojo skrb posveča afriškim nomadom Tuaregom, ki so se znašli na robu preživetja. Ob njenem obisku smo ji izročilizbrana oblačila za ženske in otroke, zvezke in svinčnike za tamkajšnje učence in okrasno glineno jablano, ki bo krasila tuareško učilnico. Tako smo s Tuaregi, kljub temu, da se ne poznamo in se verjetno nikoli ne bomo srečali, stkali nevidno toplo vez.

Na šoli je spomladi zaživel frizerski salon »Kitka«. Učenke spretnih prstov v času podaljšanega bivanja, pod šolsko lipo, dnevno lepotičijo mlajše učenke in tudi učence, pa tudi nekateri učitelji radi zaidejo tja.

V juniju smo za medgeneracijsko sodelovanje v tem šolskem letu prejeli naziv Simbioza šola.

S prostovoljstvom in dobrodelnostjo na šoli učenci in zaposleni spoznavamo, kako pomembno je, da si med seboj pomagamo, da nas to povezuje in osrečuje. Pri tem nas vodi stara modrost kralja Salomona: »Nihče ni tako velik, da ne bi potreboval pomoči in nihče  ni tako majhen, da je ne bi mogel nuditi.«

 

Nives Žibrik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!